Babka cytrynowa z kisielami

Autor

Babka cytrynowa z kisielami to pyszna babka, która zawsze się udaje. Pachnąca i cytrusami jest jak orzeźwienie dla kubków smakowych. Piekę ją nie tylko na święta, ponieważ jest tak bardzo smaczna.
Do filiżanki kawy, herbaty czy na stół wielkanocny, będzie pasować na każdą okazję. Prosta do przygotowania i wykonania. Nie ma mowy o zakalcu. Piekłam ją już wiele razy i zawsze pięknie się udawała.
Zachęcam by wprowadzić ten przepis do swojego domowego menu. Nie rozczarujecie się.

Składniki:
* 1 masło
* 1 szklanka cukru
* 5 torebek kisielu cytrynowego
* 1 szklanka mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 5 jajek
* łyżka skórki kandyzowanej z pomarańczy albo cytryny
* olejek cytrynowy albo kilka kropel soku z cytryny

Na lukier:

* 1/2 szklanki cukru pudru
* sok z 1/3 cytryny
* kilka kropel gorącej wody

Dodatkowo:
* kandyzowana skórka pomarańczowa albo cytrynowa

Masło utarłam z cukrem mikserem. Kolejno dodawałam po jednym żółtku i pozostałe składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kisiel – wszystko przesiane przez sitko. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli i wymieszałam delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec dodałam skórkę kandyzowaną z pomarańczy.
Przełożyłam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 60 minut w 180 stopniach.
Jak babka ostygła polałam ją lukrem i udekorowałam skórką z pomarańczy – no taką miałam akurat w domu.
Do cukru pudru wycisnęłam sok z cytryny i dolałam kilka kropel gorącej wody. W konsystencji lukier ma być gęstawy i ciągnący.

Smacznego!
Lidka

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz także