Biała kiełbasa z kapustą kiszoną i pieczarkami na piwie to pyszne danie, które można przygotować na obiad a mile będzie widziane na wielkanocnym stole.
Potrawa nie jest skomplikowana w wykonaniu i to też zachęca by ją zrobić. Wiadomo, smak zależy również od kiełbaski jaką kupimy. Ja już mam sprawdzone miejsce, gdzie mogę dostać bardzo smaczne kiełbaski.
Łapcie przepis na moją kiełbaskę w kapuście!
Składniki:
* 5 białych kiełbasek
* 3 łyżki musztardy miodowej
* 1 łyżka majeranku
* 50 dkg kapusty kiszonej
* 15 dkg pieczarek
* 1 duża cebula
* 1/2 szklanki piwa
* olej
* sól, pieprz
* 2 liście laurowe
* 3-5 kulek ziela angielskiego
Przygotowałam kiełbaski
Majeranek i musztardę wymieszałam.
Kiełbaski nakłułam wykałaczką i przy użyciu pędzelka silikonowego natarłam wcześniej przygotowaną marynatą kiełbaski.
Przygotowałam kapustę
Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam pokrojone w grubsze plastry pieczarki i chwilę smażyłam.
Dodałam przeciśniętą i przelaną wodą kapustę kiszoną. Dusiłam ok. 20 minut. W miarę potrzeby podlewałam wodą. Kiedy płyny wyparowały wyłączyłam ogień pod patelnią.
Upiekłam kiełbasę z kapustą
Naczynie do zapiekania natłuściłam. Wyłożyłam kapustę z pieczarkami i rozprowadziłam równomiernie. Dodałam liść laurowy i ziele angielskie. Wyłożyłam kiełbaski i całość podlałam piwem.
Piekłam 50 minut w 180 stopniach.
Notatki:
* 10 dkg kapusty kiszonej na 1 kiełbaskę
Smacznego!
Lidka
mmm, wygląda cudownie!
Smakoiwte danie:) Bardzo lubię białą kiełbaskę:)