Puszysta baba

Autor

Puszysta baba to babka bardzo smaczna i prosta do zrobienia. Upiecze ją ten co piec potrafi i ten co dopiero zaczyna swoją przygodę z ciastami. Moja babka to nie tylko propozycja na święta, ale na każdą okazję bez okazji. Swoją babkę przygotowałam w ciągu 30 minut i mogłam ją już piec. Polałam polewą czekoladową, bo akurat taka mi pasowała do tego ciasta. Jest mega pyszna i zachęcam byście taką upiekli, będziecie zadowoleni.

Składniki:
* 1 masło lub margaryna
* 1 szklanka cukru
* 5 jajek
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
* 2 łyżki śmietany
* 1,5 łyżki kakao
* 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Na polewę:
* 10 dkg masła
* 3 łyżki cukru
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka żelatyny
* płatki migdałów

Margarynę z cukrem utarłam na puszystą masę. W trakcie ucierania dodawałam po jednym jajku. Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszałam dalej. Dodałam śmietanę i wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam przesiane kakao.
Formę na babkę natłuściłam olejem i posypałam bułką tartą.
Wylewałam na przemian masę białą i kakaową. piekłam 50 minut w 180 stopniach.
Zrobiłam polewę.
Masło roztopiłam w rondelku. Dodałam dwie łyżki wody, wsypałam cukier i kakao. Mieszałam do rozpuszczenia i połączenia się składników. W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i wlałam do polewy. Wymieszałam i lekko ostudziłam. Taką polewą polałam moją babę. Oprószyłam płatkami migdałów.

Smacznego!
Lidka

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
Aga
2 miesięcy temu

W przepisie podano 1 maslo lub margaryna, kostka masla zazwyczaj 200g a margaryny 250g, ktora ilosc jes poprawna w tym przepisie? Dziekuje

Słodko Słodka
2 miesięcy temu

Babeczka jak malowana 🙂

Aga
Aga
2 miesięcy temu

Czy masło 200g czy 250g?

Zobacz także

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x