Ciasta i desery

Sernik nowojorski

Pinterest LinkedIn Tumblr

Sernik nowojorski to sernik bardzo popularny za oceanem. Mój sernik zrobiłam z polskiego twarogu trzykrotnie mielonego a nie serka philadelphia jak wskazuje oryginał. Jeśli macie serek philadelphia jak najbardziej możecie go użyć. Sernik nowojorski to kremowe i gęste ciasto. Podaje się go bez dodatków, ale jeśli macie ochotę wzbogacić jego wygląd i smak np. owocami czy własnej produkcji konfiturą to nic nie stoi na przeszkodzie. Co jeszcze charakteryzuje to ciasto? Jest równy jak stół, nie rośnie podczas pieczenia ani nie opada. Delikatnie wyczuwalny jest smak cytryny, ale nie dominuje on w cieście. Eleganckie i pyszne ciasto.

Składniki na tortownicę 24 cm średnicy:
Na spód:
* 20 dkg herbatników
* 10 dkg masła
Na ser:
* 1 kg sera najlepiej trzykrotnie zmielonego
* 20 dkg cukru
* 3 łyżki mąki pszennej
* 4 jajka
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cytrynowego
* starta skórka z cytryny
* 200 ml śmietany 18%
Na polewę:
* 200 ml śmietany 18%
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżka cukru

Spód ciasta

Herbatniki rozdrobiłam za pomocą blendera. Masło roztopiłam i połączyłam z herbatnikami. Wylepiłam taką masą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i chłodziłam przez czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie sera

Miałam trzykrotnie przemielony ser, przełożyłam go do miski, wbiłam jajka, dodałam śmietanę, cukier, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny. Wszystko wymieszałam przy użyciu miksera. Na koniec dodałam mąkę i wymieszałam łyżką dokładnie.
Przełożyłam tak przygotowany ser do tortownicy ze spodem z ciastek. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut a po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni i piekłam jeszcze 1 godzinę i 30 minut.
Zanim włożyłam sernik do piekarnika włożyłam na dno naczynie z wodą. Sernik piekł się w kąpieli wodnej. Po upływie czasu pieczenia wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam w nim ciasto do całkowitego ostudzenia.

Zrobiłam polewę

Składniki na polewę wymieszałam i wyłożyłam na sernik. Chłodziłam sernik w lodówce przez całą noc.

Smacznego!
Lidka

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
7 miesięcy temu

Smakowicie wygląda,takiemu sernikowi nie sposób się oprzeć 🙂

Katarzyna
7 miesięcy temu

Zawsze byłam ciekawa, dlaczego nowojorski?

Wędrówki po kuchni
7 miesięcy temu

Serniki to moja miłość i żadna dieta nie powstrzyma mnie od zjedzenia choćby kawałka! Bosko się prezentuje

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x