Ziemniaki zapiekane w mleku z żółtym serem – dodatek do grilla

Autor

Dodatek do dań z grilla, czyli zapiekane ziemniaki w mleku z serem żółtym, świetnie komponują z grillowanym mięsem.  To może być  nie tylko dodatek do grillowego menu, ale również dodatek świetnie pasujący do obiadu. Ta forma podania ziemniaków jest u mnie w domu dość popularna i wszyscy chętnie się tym zjadają. Przyznaję, że te ziemniaki są bardzo smaczne. Proste do wykonania i tanie.
Zamiast świeżego czosnku możecie dodać suszony granulowany. Zamiast suszonego tymianku świeży. Jeśli zaś nie macie masła akurat na stanie dodajcie do mleka śmietankę 30 %. Ważne, żeby była odrobina tłuszczu. U mnie w domu to proste danie zrobiło furorę, mam nadzieje, że skuszę Was tym pomysłem na takie wydanie kartofelków i przy najbliższej okazji takie upieczecie. Z dodatkiem takich ziemniaków grill to uczta!

Składniki:
* 3 duże ziemniaki (ok. 0,5 kg)
* 1 łyżeczka soli
* 100 ml mleka
* 2 łyżki masła albo 100 ml śmietanki 30%
* pieprz
* 1 łyżeczka granulowanego czosnku albo 2 ząbki świeżego
* 3 łyżki startego żółtego sera
* 1 cebula
* 1 łyżeczka suszonego tymianku
* masło do posmarowania formy do zapiekania

Ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę i wyłożyłam je do natłuszczonego wcześniej naczynia do zapiekania.
W kubeczku wymieszałam: mleko, sól, tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty żółty ser i zalałam tym ziemniaki. Na wierzch położyłam plastry masła i cebulę pokrojoną w grube pół plastry albo ćwiartki.
Zapiekałam bez przykrycia ok. 1 godziny w 180 stopniach do zrumienienia się ziemniaków.
Przed podaniem posypałam natką pietruszki i delikatnie oprószyłam pieprzem.
Smacznego!
Lidka

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Kasia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kasia
Gość

Prawdziwa petarda ten przepis!

Zobacz także