Sałatka z cukinii w zalewie curry

Autor Pieprzyć z Fantazją
To jest cukinia z charakterem. Bardzo smaczny pomysł na jej przechowanie zimą.

Pasuje jako dodatek do obiadu czy na kanapki. Curry świetnie komponuje z cukinią i podkreśla jej smak.

Składniki:
* 1,5 kg cukinii
* 2-3 cebule
* 5 szklanek wody
* 1 szklanka octu
* 1 łyżka soli
* 1,5 szklanki cukru
* 4 ząbki czosnku
* 1 łyżka curry
* 1 łyżeczka gorczycy
* 1 łyżeczka ziela angielskiego
 
Cukinię i cebulę starłam na plasterki na bocznej części tarki jarzynowej.
Przygotowałam zalewę. Zagotowałam wodę z octem, solą i cukrem. Dodałam curry, czosnek – całe ząbki, ziele, gorczycę.
Wrzuciłam do gotującej się zalewy wcześniej posiekaną cukinię i cebulę.
Gotowałam ok. 4-5 minut od momentu wrzenia.
Gorące przekładałam do słoików. Nie pasteryzowałam tylko odwracałam wieczkiem do dołu.
Z tej porcji wyszło mi  4 słoiki 0,5 l.
Smacznego!
Lidka
 

 

3.3 7 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
magda
4 lat temu

Zrobie wedlug tego przepisu ,jak bede miala swoja cukinie ,fajny przepis ,dziekuje i pozdrawiam

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x