Wiosenna sałatka z tuńczykiem to pyszne i lekkie danie na ciepłe dni. Czasami fajnie odmienić sobie domowe menu na coś fit. Taka właśnie jest sałatka z tuńczykiem. Lekka, pożywna i przede wszystkim kolorowa i smaczna. Głównymi jej zaletami są: prostota i pyszny tuńczyk.
Córka bardzo się ucieszyła, że w końcu wymyśliłam coś lżejszego, mi w sumie też brakowało tak kolorowego posiłku.
Do zrobienia sałaty z tuńczykiem potrzebowałam:
* gotowy mix sałat
* 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
* 2 jajka ugotowane na twardo
* 4 rzodkiewki
* 1 ogórek gruntowy
* pomidorki koktajlowe
Na sos winegret:
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1 łyżeczka musztardy
* cukier, sól, pieprz do smaku
Jajko pokroiłam na ćwiartki, ogórek i rzodkiewkę w plasterki.
Gotową mieszankę sałat przełożyłam na talerze i na każdym z nich wykładałam jajko, rzodkiewkę i ogórka. Dekorowałam również przekrojonymi na pół pomidorkami. Na sam wierzch sałaty układałam kawałki tuńczyka. To właśnie tuńczyk był honorowym gościem tego dania.
Przygotowałam sos winegret. Do naczynia wlałam oliwę, sok z cytryny i musztardę, sól, cukier oraz pieprz. Wszystko porządnie wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Przed konsumpcją każdy sobie polewał sosem wedle uznania. Przyznam, że taki sos winegret świetnie podkreślił smak sałaty.
Miałam dodać jeszcze awokado, ale niestety znikło niespodziewanie ….Można dodać awokado, fajnie będzie komponować z całością 🙂
Też wzięłam udział w konkursie princes ze swoimi burgerami . Pod koniec tygodnia będą wyniki 😀
świeża wiosenna sałatka super przepis, i jak tam poszło w konkursie?
Prosty przepis ale smaczny, próbowałam 🙂 Wygrałaś w tym konkursie?
nagroda gwarantowana i satysfakcja z udziału 🙂 początki nie są łatwe 🙂