Kurki w śmietanie z makaronem to pyszne i szybkie do przyrządzenia danie bezmięsne.
Bardzo lubimy kurki w domu i jak jest tylko sezon na nie, idziemy do lasu z koszykiem szukać tego leśnego złota. Nie ma to jak kurka prosto z lasu, ten smak i aromat jest nie do opisania. Bardzo sobie cenimy je w domu.
Z kurek przyrządzam różne potrawy, ale chyba najbardziej lubimy właśnie kluchy z sosem śmietanowym i kurkami. Dodatek natki pietruszki delikatnie podkreśla i aromatyzuje tak proste jedzenie.
Bardzo lubimy kurki w domu i jak jest tylko sezon na nie, idziemy do lasu z koszykiem szukać tego leśnego złota. Nie ma to jak kurka prosto z lasu, ten smak i aromat jest nie do opisania. Bardzo sobie cenimy je w domu.
Z kurek przyrządzam różne potrawy, ale chyba najbardziej lubimy właśnie kluchy z sosem śmietanowym i kurkami. Dodatek natki pietruszki delikatnie podkreśla i aromatyzuje tak proste jedzenie.
Składniki:
* 40 dkg makaronu np.tagliatelle
* 200 ml śmietanki 30%
* 30 – 40 dkg kurek ( może być więcej)
* 1 mała cebula
* natka z pietruszki
* sól
* 1-2 łyżki masła
* Kurki umyłam, większe pokroiłam na mniejsze kawałki.
* Na patelni rozgrzałam masło i zeszkliłam wcześniej pokrojoną w kostkę cebulkę.
* Kiedy cebula zaczęła delikatnie nabierać koloru wyłożyłam na patelnię kurki.
* Wszystko razem smażyłam przez ok. 5 minut na mocniejszym ogniu.
* Wszystko razem smażyłam przez ok. 5 minut na mocniejszym ogniu.
* Dodałam następnie śmietankę i jeszcze chwilkę trzymałam na ogniu, żeby śmietanka trochę odparowała a tym samym zagęściła sos.
* Na koniec posoliłam do smaku i dodałam posiekaną natkę pietruszki
Tak przygotowane danie wykładałam na talerze.
Smacznego!
Lidka
Lidka
Polecam dodać do podobnego dania krewetki 😉 Przepyszne połączenie.
faktycznie, będzie mega!
O kurkach to mogę tylko pomarzyć, bo u nas nie ma. Jednak na taki obiad z chęcią bym się skusiła 🙂