Pomidory konserwowe

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pomidory konserwowe są mało popularne w polskiej kuchni, ale warto się skusić by je przygotować. Ja najczęściej je robię, gdy mam nadwyżkę pomidorów i brak mi sił, by stać przy maszynce i przekręcać je na przecier 🙂
Potem zimą podaję takie konserwowe pomidory do mięs czy nawet kanapek. Są podobne w przygotowaniu do ogórków konserwowych, może z tą różnicą, że w zalewie do pomidorów jest mniej octu.

Składniki:

  • pomidory

Na zalewę:

  • 1 litr wody
  • 80 ml octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Dodatkowo:

  • chrzan
  • liście chrzanu
  • liście porzeczki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • gorczyca
  • baldachy kopru
  • czosnek

Miałam słoiki 0,5 l. Pomidory umyłam i poukładałam w słoikach.
Do każdego słoika włożyłam kawałek kwiatu kopru, po dwa ząbki czosnku, po jednym liściu laurowym, po trzy kulki ziela angielskiego, po kawałku liścia chrzanu i porzeczki oraz po 2 cm korzenia chrzanu. Gorczycy dodałam po pół łyżeczki.
W jednym garnku zagotowałam wodę na pasteryzację a w drugim przygotowałam zalewę.
Składniki na zalewę wymieszałam i zagotowałam. Gorącą zalewałam słoiki z pomidorami, zakręciłam pokrywki i wstawiłam do gotującej się wody do pasteryzacji. Pasteryzowałam po ok. 6 minut, po tym czasie wyjęłam słoiki z wody, dokręciłam pokrywki i odstawiłam do wystygnięcia do góry dnem.

Smacznego!
Lidka

3.7 6 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x