Pomidory konserwowe są mało popularne w polskiej kuchni, ale warto się skusić by je przygotować. Ja najczęściej je robię, gdy mam nadwyżkę pomidorów i brak mi sił, by stać przy maszynce i przekręcać je na przecier 🙂
Potem zimą podaję takie konserwowe pomidory do mięs czy nawet kanapek. Są podobne w przygotowaniu do ogórków konserwowych, może z tą różnicą, że w zalewie do pomidorów jest mniej octu.
Składniki:
- pomidory
Na zalewę:
- 1 litr wody
- 80 ml octu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Dodatkowo:
- chrzan
- liście chrzanu
- liście porzeczki
- ziele angielskie
- liście laurowe
- gorczyca
- baldachy kopru
- czosnek
Miałam słoiki 0,5 l. Pomidory umyłam i poukładałam w słoikach.
Do każdego słoika włożyłam kawałek kwiatu kopru, po dwa ząbki czosnku, po jednym liściu laurowym, po trzy kulki ziela angielskiego, po kawałku liścia chrzanu i porzeczki oraz po 2 cm korzenia chrzanu. Gorczycy dodałam po pół łyżeczki.
W jednym garnku zagotowałam wodę na pasteryzację a w drugim przygotowałam zalewę.
Składniki na zalewę wymieszałam i zagotowałam. Gorącą zalewałam słoiki z pomidorami, zakręciłam pokrywki i wstawiłam do gotującej się wody do pasteryzacji. Pasteryzowałam po ok. 6 minut, po tym czasie wyjęłam słoiki z wody, dokręciłam pokrywki i odstawiłam do wystygnięcia do góry dnem.
Smacznego!
Lidka