Bułeczki cynamonowe

Autor Pieprzyć z Fantazją
Bardzo pulchne i aromatyczne bułeczki cynamonowe. Świetny pomysł na śniadanie czy przekąskę. Jak je piekłam to w całym domu rozchodził się cudowny zapach cynamonu. Takie przysmaki skuszą każdego!
4 października w Szwecji jest obchodzony dzień cynamonowej bułeczki Kanelbullens Dag. Bułeczki cynamonowe są popularne w całej Skandynawii, ale właśnie ze Szwecji pochodzi receptura.
Mój przepis jest sticte polski, ale mocno pachnący cynamonem. Do kawy, na śniadanie, na przekąskę, na każdą okazję jak znalazł.
 
Składniki:
* 30 dkg mąki pszennej
* 7 g drożdży suchych albo 2 dkg świeżych
* 5 dkg cukru brązowego
* 1 jajko
* 120 ml mleka
* 5 dkg masła
Dodatkowo:
1 łyżka cynamonu
* 2 łyżki brązowego cukru
* masło ok. 4 dkg
* mąka do podsypania
* 1 jajko 
* 4 łyżki mleka

Zrobiłam zaczyn z ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek mąki z wcześniej odmierzonej i cukru. Jak zaczął pracować i wyrósł połączyłam go z mąką (przesianą), rozkłóconym jajkiem i roztopionym i ostudzonym masłem. Wyrobiłam ciasto. Było rzadkie. Odstawiłam do wyrośnięcia.

Jak już ciasto wyrosło to podzieliłam je na 2 części i rozwałkowałam na grubość ok. 4-5 mm. Podsypywałam mąką.
Każdą z tych części smarowałam roztopionym masłem i posypywałam cukrem zmieszanym z cynamonem.
Takie ciasto zrolowałam i odkrajałam kawałki po ok. 1,5 – 2 cm szerokości. Wykładałam na blachę i smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem.
Wykładałam krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiłam na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Piekłam 15-20 minut w 180 stopniach.

Notatki:
* można użyć białego cukru zamiast brązowego

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
1 rok temu

jak ja je lubię!

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

Super przepis 😉 wyszły idealne. Wszystkim smakowały. Polecam przepis dla początkujących w kuchni 😉

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x