Ciasta i desery

Sernik z brzoskwiniami na kakaowym kruchym cieście

Pinterest LinkedIn Tumblr

Sernik z brzoskwiniami na kakaowym cieście to nie lada przysmak dla miłośników wszelakich rodzajów serników. Przygotowuje się go bardzo łatwo, pięknie prezentuje się na stole a w smaku nie rozczaruje nikogo.
Na swoim blogu mam dużo przepisów na serniki, pieczone czy na zimno. Zapraszam do odwiedzin i przetestowania przepisu, który wpadnie Wam w oko. Dzielcie się ze mną opiniami, które ciasto najbardziej Wam smakowało, czy w jaki sposób Wy pieczecie serniki czy inne smakołyki.

Składniki:
Ciasto:
* 40 dkg mąki 
* 20 dkg masła
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2-4 łyżki śmietany 18%
* 6 łyżek cukru
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżka cukru wanilinowego
Ser:
* 1 kg 30 dkg sera (półtłustego lub tłustego)
* 6 jajek rozm. L
* 15 dkg masła
* 30 dkg cukru
* 1 budyń waniliowy
* 1 łyżka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
* puszka brzoskwiń

1. Zmieliłam ser w maszynce

2. Brzoskwinie z puszki odsączyłam z soku i pokroiłam w drobne kawałki

3. Zrobiłam ciasto

Wszystkie składniki na ciasto zagniotłam. W miarę potrzeby dodawałam więcej śmietany. Podzieliłam na dwie nierówne części i włożyłam na kilkanaście minut do zamrażalki. To ciasto dość szybko się chłodzi.

4. Zrobiłam masę serową

Kiedy ciasto chłodziło się zrobiłam masę serową. Całe jajka ( bez skorupek oczywiście) ubiłam z cukrem i cukrem wanilinowym. Ser rozwierciłam i wlewałam strużką ubite jajka. Wsypałam budyń. Rozwierciłam. Masło roztopiłam i wlałam do masy serowej. Wymieszałam wszystko na gładką masę.

5. Upiekłam ciasto

Blaszkę 24×35 cm wyłożyłam pergaminem do pieczenia.
Większą część ciasta starłam na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na papier i wyrównałam. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjęłam ciasto i wylałam połowę masy serowej. Pokrojone brzoskwinie rozłożyłam na masie i przykryłam je drugą częścią masy.
Na górę starłam mniejszy kawałek ciasta.
Wstawiłam do piekarnika i piekłam jeszcze ok. 50 minut.

Notatki:
* zamiast budyniu można dodać czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej
* potwierdzam, w cieście nie ma jajek

Smacznego!
Lidka

3.7 12 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
8 miesięcy temu

Pyszny serniczek. Kusi!

Andrzej
3 miesięcy temu

mniam

iza
iza
19 dni temu

przepysznie wygląda

Anna
Anna
18 dni temu

A nawierzch posypać rozdrobnionymi orzechami i mamy ciasto luksusowe mniam mniam .

Małgorzata
17 dni temu

Pycha

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x