Ciasta i desery

Słonecznikowiec (ciasto)

Pinterest LinkedIn Tumblr

Nie spodziewałam się, że słonecznikowiec tak zasmakuje moim bliskim. Jest to pyszne, umiarkowanie słodkie ciasto, które można przygotować na każdą okazję. Nie jest skomplikowane w przygotowaniu mimo, że można takie wrażenie odnieść.
Cudownie chrupki słonecznik w karmelu jest głównym bohaterem tego ciasta, za każdym kęsem można odnieść wrażenie, że to ciasto pełne niespodzianek. Opinię o tym cieście popieram również opiniami mojej rodzinki oraz koleżanek.
Z moich osobistych rad, to ostrożnie prażcie słonecznik w karmelu, poparzenie się gorącym karmelem jest dość bolesne. Jednak samo w sobie nie jest to wielką sztuką cukierniczą 🙂
Ciasto świetne na każdą okazję i święta. Słonecznik oczywiście kupiłam gotowy w torebce, gdzież by mi się chciało samej łuskać 🙂

Składniki:
Na ciasto:
* 6 jajek

* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 szklanka cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
Słonecznik w karmelu
* 300 g ziaren słonecznika
* 3 łyżki masła
* 3 łyżki cukru
Masa:
* 25 dkg masła
* 1 puszka gotowej masy kajmakowej
* 2/3 części uprażonego w karmelu słonecznika
Polewa:
* 10 dkg masła
* 2 łyżki kakao
* 3 łyżki cukru
* 1/3 części uprażonego słonecznika w karmelu

* 1 płaska łyżeczka żelatyny
Poncz:
* 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
* 1 szklanka wrzątku

* 1 kieliszek spirytusu

Upiekłam biszkopt

Ubiłam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodałam cukier i ubijałam aż uzyskałam lśniącą sztywną masę. Dodawałam po jednym żółtku i wierciłam dalej aż wszystkie składniki się połączyły.
Dosypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszałam dokładnie na jednolitą masę.
Przelałam ciasto do formy 24×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 35 minut w 180 stopniach.

Słonecznik w karmelu

Na patelni roztopiłam masło i dodałam cukier. Mieszałam dotąd aż cukier się skarmelizował, czyli roztopił, uzyskał płynną konsystencję. Dosypałam słonecznik i dokładnie wymieszałam, by każde ziarno było obtoczone w karmelu. Prażyłam słonecznika do lekkiego zezłocenia się.

Zrobiłam masę

Masło uwieciłam na puszystą masę i dodałam gotową masę kajmakową. Wierciłam aż całość zbielała i była puszysta. Do takiej masy dodałam 2/3 słonecznika prażonego. Zanim go dodałam musiałam go odrobinę rozkruszyć, ponieważ karmel całość skleił. Wymieszałam.

Zrobiłam poncz

We wrzątku rozpuściłam kawę i ostudziłam, dolałam następnie spirytus.

Zrobiłam polewę

W rondelku roztopiłam masło, dodałam cukier i kakao, całość mieszałam aż się rozpuści i lekko zacznie wrzeć. W szklance odmierzyłam 1 cm wrzątku i dodałam żelatynę, mieszałam do jej rozpuszczenia. Dolałam rozpuszczoną żelatynę do polewy, którą wcześniej zdjęłam z ognia. Wymieszałam i odstawiłam do lekkiego ostygnięcia.

Przełożyłam ciasto

Ciasto przekroiłam w połowie, spód ciasta obficie nasączyłam ponczem. Wyłożyłam masę i rozprowadziłam równomiernie, przełożyłam drugą częścią ciasta, którą również obficie nasączyłam ponczem. Na wierzch wylałam polewę i oprószyłam 1/3 pozostałego prażonego słonecznika. Wstawiłam ciasto do lodówki by stężało.

Smacznego!
Lidka


5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
iza
iza
17 dni temu

super wygląda to ciasto

Delektujemy
14 dni temu

Ooo, trzeba będzie zrobić. Patrząc po przepisie wygląda bardzo zachęcająco i smakowicie. I podoba mi się to określenie „umiarkowanie słodkie ciasto”. Takie są najlepsze. Pytanie tylko czy nasze skale słodkości się pokrywają:D

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x