Tort czekoladowy z serem i orzechami – idealny na urodziny i inne ważne okazje

Autor Pieprzyć z Fantazją

Tort to coś, czego nie może zabraknąć na urodzinowym stole, ale nie tylko. W końcu kto powiedział, że nie możemy świętować codziennie? Czekoladowy tort z naszego przepisu to doskonały pomysł na poprawę humoru w smętny, jesienny lub zimowy dzień.

Tort czekoladowy – składniki 

Na ciasto serowe potrzebujemy: 

  • 720 g sera na sernik lub zmielonego twarogu, 
  • 300 g drobnego cukru,  
  • 75 g masła orzechowego,  
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • miąższ z laski wanilii, 
  • 3 jajka (rozmiar M), 
  • 190 ml śmietanki kremówki 36 proc. 

Na ciasto czekoladowe potrzebujemy: 

  • 270 g miękkiego masła, 
  • 160 drobnego cukru, 
  • 4 jajka (rozmiar M), 
  • szczyptę soli, 
  • 172 g śmietany, 
  • 270 g gorzkiej czekolady, 
  • 170 g mąki tortowej extra (typ 405),
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Na ganasz potrzebujemy: 

  • 710 g cukru pudru,  
  • 90 g kakao o niskiej zawartości tłuszczu, 
  • 450 g miękkiego masła,  
  • Szczyptę soli,  
  • 230 gorzkiej czekolady,  
  • miąższ z laski wanilii, 
  • 165 ml śmietany kremówki 36proc. 

Dodatkowo: 

  • 375 ml śmietany kremówki 36 proc., 
  • 6 łyżek cukru drobnego,  
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych,  
  • masło do formy. 

Tort czekoladowy – przygotowanie 
 

  1. Miksujemy ser na ciasto serowe, dodajemy masło orzechowe, cukier, mąkę ziemniaczaną i miąższ wanilii. Miksujemy przez około trzy minuty, na kremową masę. 
  2. Wciąż miksując, pojedynczo dodajemy jajka.
  3. Wlewamy śmietankę, mieszamy.
  4. Tortownicę (o średnicy 26 cm) smarujemy masłem, wkładamy do niej połowę serowego ciasta. Formę przekładamy na głęboką blachę, następnie wlewamy do niej wodę.
  5. Całość wstawiamy do piekarnika (przy włączonej górnej i dolnej grzałce nagrzanego do temperatury 175 stopni Celsjusza, z termoobiegiem – do 155 stopni Celsjusza, a gazowy ustawmy na poziom 1-2) i pieczemy około 40 minut.
  6. Wyciągamy formę z piekarnika. Kiedy ciasto ostygnie, wyjmujemy je ostrożnie z formy i wkładamy do lodówki na co najmniej cztery godziny. W taki sam sposób pieczemy pozostałe ciasto serowe.
  7. Czas na ciasto czekoladowe. Ucieramy masło z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy jajka i ucierajmy do momentu, aż powstanie kremowa masa.
  8. Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej i wraz ze śmietaną łączymy z kremem jajecznym.
  9. Mieszając, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do natłuszczonej tortownicy.
  10. Blachę wstawiamy do piekarnika (przy włączonej górnej i dolnej grzałce nagrzanego do temperatury 175 stopni Celsjusza, z termoobiegiem do 155 stopni Celsjusza, gazowy ustawmy na poziom 1-2) i pieczemy około 60 minut.
  11. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy je. Następnie przekrajamy poziomo na trzy blaty. 

 
Jak zrobić ganasz? Przesiewamy do miski cukier puder i kakao, dodajemy sól. W drugiej misce ucieramy masło na puszysty krem. Roztapiamy czekoladę w gorącej kąpieli wodnej, mieszamy z miąższem wanilii i miksujemy z masłem. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy mieszankę cukru i kakao, a potem śmietankę. Ubijamy jeszcze około dwóch minut, na puszystą masę. 
 
Przygotowujemy sos: skarmelizowujemy cukier, rozprowadzamy go śmietanką i gotujemy tak długo, aż karmel nabierze konsystencji gęstego sosu (trwa to około pięciu minut). Ważna porada – cukier do skarmelizowania wysypujemy równo na dno szerokiego garnka. Podgrzewamy na średnim płomieniu do momentu, aż się rozpuści i zbrązowieje. Nie mieszajmy, bo będzie się nierównomiernie karmelizował, a nawet może się przypalić. Kiedy karmel uzyska właściwy odcień, dodajemy kolejne składniki, trochę śmietanki kremówki albo posiekane orzechy i mieszamy, najlepiej używając drewnianej łyżki z długim trzonkiem. Odstawiamy do przestygnięcia. 
 
Czas połączyć pyszne elementy w jeszcze pyszniejszą całość. Na paterze układamy dolny blat ciasta czekoladowego i smarujemy odrobiną ganaszu. Kładziemy ciasto serowe, polewamy jedną trzecią karmelu i posypujemy jedną trzecią orzeszków ziemnych. Nakładamy drugi czekoladowy blat i powtarzamy czynności. Trzeci czekoladowy blat oraz boki tortu smarujemy ganaszem. Odrobinę ganaszu wkładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i dekorujemy wierzch, posypujemy orzeszkami ziemnymi. Przed podaniem tortu dobrze go schładzamy (minimum cztery godziny).
Smacznego! 

Dietafigura.pl
Zdrowy catering dietetyczny. Dietafigura.pl

3.5 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x