Tort to coś, czego nie może zabraknąć na urodzinowym stole, ale nie tylko. W końcu kto powiedział, że nie możemy świętować codziennie? Czekoladowy tort z naszego przepisu to doskonały pomysł na poprawę humoru w smętny, jesienny lub zimowy dzień.
Tort czekoladowy – składniki
Na ciasto serowe potrzebujemy:
- 720 g sera na sernik lub zmielonego twarogu,
- 300 g drobnego cukru,
- 75 g masła orzechowego,
- 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- miąższ z laski wanilii,
- 3 jajka (rozmiar M),
- 190 ml śmietanki kremówki 36 proc.
Na ciasto czekoladowe potrzebujemy:
- 270 g miękkiego masła,
- 160 drobnego cukru,
- 4 jajka (rozmiar M),
- szczyptę soli,
- 172 g śmietany,
- 270 g gorzkiej czekolady,
- 170 g mąki tortowej extra (typ 405),
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Na ganasz potrzebujemy:
- 710 g cukru pudru,
- 90 g kakao o niskiej zawartości tłuszczu,
- 450 g miękkiego masła,
- Szczyptę soli,
- 230 gorzkiej czekolady,
- miąższ z laski wanilii,
- 165 ml śmietany kremówki 36proc.
Dodatkowo:
- 375 ml śmietany kremówki 36 proc.,
- 6 łyżek cukru drobnego,
- 50 g solonych orzeszków ziemnych,
- masło do formy.
Tort czekoladowy – przygotowanie
- Miksujemy ser na ciasto serowe, dodajemy masło orzechowe, cukier, mąkę ziemniaczaną i miąższ wanilii. Miksujemy przez około trzy minuty, na kremową masę.
- Wciąż miksując, pojedynczo dodajemy jajka.
- Wlewamy śmietankę, mieszamy.
- Tortownicę (o średnicy 26 cm) smarujemy masłem, wkładamy do niej połowę serowego ciasta. Formę przekładamy na głęboką blachę, następnie wlewamy do niej wodę.
- Całość wstawiamy do piekarnika (przy włączonej górnej i dolnej grzałce nagrzanego do temperatury 175 stopni Celsjusza, z termoobiegiem – do 155 stopni Celsjusza, a gazowy ustawmy na poziom 1-2) i pieczemy około 40 minut.
- Wyciągamy formę z piekarnika. Kiedy ciasto ostygnie, wyjmujemy je ostrożnie z formy i wkładamy do lodówki na co najmniej cztery godziny. W taki sam sposób pieczemy pozostałe ciasto serowe.
- Czas na ciasto czekoladowe. Ucieramy masło z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy jajka i ucierajmy do momentu, aż powstanie kremowa masa.
- Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej i wraz ze śmietaną łączymy z kremem jajecznym.
- Mieszając, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do natłuszczonej tortownicy.
- Blachę wstawiamy do piekarnika (przy włączonej górnej i dolnej grzałce nagrzanego do temperatury 175 stopni Celsjusza, z termoobiegiem do 155 stopni Celsjusza, gazowy ustawmy na poziom 1-2) i pieczemy około 60 minut.
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy je. Następnie przekrajamy poziomo na trzy blaty.
Jak zrobić ganasz? Przesiewamy do miski cukier puder i kakao, dodajemy sól. W drugiej misce ucieramy masło na puszysty krem. Roztapiamy czekoladę w gorącej kąpieli wodnej, mieszamy z miąższem wanilii i miksujemy z masłem. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy mieszankę cukru i kakao, a potem śmietankę. Ubijamy jeszcze około dwóch minut, na puszystą masę.
Przygotowujemy sos: skarmelizowujemy cukier, rozprowadzamy go śmietanką i gotujemy tak długo, aż karmel nabierze konsystencji gęstego sosu (trwa to około pięciu minut). Ważna porada – cukier do skarmelizowania wysypujemy równo na dno szerokiego garnka. Podgrzewamy na średnim płomieniu do momentu, aż się rozpuści i zbrązowieje. Nie mieszajmy, bo będzie się nierównomiernie karmelizował, a nawet może się przypalić. Kiedy karmel uzyska właściwy odcień, dodajemy kolejne składniki, trochę śmietanki kremówki albo posiekane orzechy i mieszamy, najlepiej używając drewnianej łyżki z długim trzonkiem. Odstawiamy do przestygnięcia.
Czas połączyć pyszne elementy w jeszcze pyszniejszą całość. Na paterze układamy dolny blat ciasta czekoladowego i smarujemy odrobiną ganaszu. Kładziemy ciasto serowe, polewamy jedną trzecią karmelu i posypujemy jedną trzecią orzeszków ziemnych. Nakładamy drugi czekoladowy blat i powtarzamy czynności. Trzeci czekoladowy blat oraz boki tortu smarujemy ganaszem. Odrobinę ganaszu wkładamy do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i dekorujemy wierzch, posypujemy orzeszkami ziemnymi. Przed podaniem tortu dobrze go schładzamy (minimum cztery godziny).
Smacznego!
Dietafigura.pl
Zdrowy catering dietetyczny. Dietafigura.pl