Śledzie po kaszubsku to pyszne śledzie z dodatkiem kiszonych ogórków i suszonych śliwek. Zeszklona cebula świetnie podkręca smak śledzi a sos pomidorowy idealnie komponuje z całością.
Świetny pomysł na świąteczny stół czy inną okoliczność sprzyjającą wspólnym spotkaniom przy stole.
„Kaszuby” lubiłam zawsze, ale kiedyś jadłam te ze sklepu, od dobrych kilku lat robię śledzie sama, kombinuję ze smakiem i dodatkami, albo też odtwarzam już znane. Ten i ponad 20 przepisów na śledzie znajdziecie u mnie na blogu w zakładce Boże Narodzenie.
Pamiętajcie tylko, zalewę należy wystudzić zanim połączy się ze śledziami.
Składniki:
6 płatów śledziowych a’la matias
8 śliwek suszonych bez pestek
2 średniej wielkości cebule
1 łyżka majeranku
50 ml octu
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
2 średniej wielkości ogórki kiszone
5 łyżek koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/5 szklanki oleju
- Matiasy opłukałam, namoczyłam w zimnej wodzie na 2 godziny, w tym czasie zmieniałam wodę dwukrotnie
- Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodałam liść, ziele i majeranek
- Śliwki pokroiłam drobno i dodałam do cebuli
- Ogórki pokroiłam w kostkę dodałam do zawartości patelni, przez cały czas miałam włączony nieduży ogień pod patelnią
- Dodałam koncentrat pomidorowy i ketchup, smażyłam dalej
- Doprawiłam do smaku ostrą papryką
- Wlałam ocet i wymieszałam
- Matiasy pokroiłam w kawałki ok. 3 cm (każdy płat na 4 części)
- Wymieszałam matiasy z zimną marynatą i wstawiłam do lodówki
- Gotowe do spożycia po 2- 3 dniach
Ale pychota !
Ty chyba chcesz, żeby mi się śledzi w nocy śniły.
Skąd Ty masz Lidzia tyle pomysłów.
Ja kocham śledzie, pieprzyć zalecenia lekarza. Dodam nawet chili.
Zrobię te kaszuby na sylwestra. Ze śliwkami muszą być cudowne 🙂
Prezentują się pyyyyysznie! Zjadłabym już teraz….
Śledzie w takiej formie jadłam tylko „sklepowe”, a i tak były pyszne. Uwielbiam. W tym roku nie zrobię na święta ale na sylwestra się do nich przymierzam. Dzięki za przepis, w ciebie wiem, że jest sprawdzony, a to ważne ! Wesołych świąt i lepszego świata po świętach.
Uwielbiam śledzie po Kaszubsku. Są zaraz na drugim miejscu, bo na pierwszym są śledzie w jogurcie, z jabłkami, ogórkami i cebulą. Twoje wyglądają tak apetycznie, że dobrze iż oddziela mnie od nich ekran, bo już bym się do tego talerzyka dorwała 😉
Mama nauczyła mnie, że po kaszubsku to zwijać trzeba. Uwielbiam ten rodzaj śledzi.