Śledzie po myśliwsku

Autor Pieprzyć z Fantazją

Śledzie po myśliwsku to idealna propozycja na świąteczny stół jak i na spotkanie przy mocniejszym trunku.
Towarzystwo grzybów i jałowca czyni zwykłe matiasy solone niebanalnym przysmakiem. Świetnie prezentują się na stole jak i również znakomicie smakują. W moim domu jest to jeden z ulubionych przysmaków świątecznych.
Skąd przepis? Z marketu. Za szklaną ladą zobaczyłam te śledzie i kupiłam do degustacji, grzebałam, szukałam i rozszyfrowałam skład. W taki właśnie sposób już od kilku lat poniekąd jestem przez rodzinę zmuszona by przyrządzić je na okazje a nawet bez okazji.

Jak przygotujecie marynatę koniecznie musi być całkiem zimna zanim połączycie z matiasami, w innym przypadku śledzie rozpadną się na papkę.

Składniki:
4 – 6 płatów matiasów
20 g suszonych grzybów
1- 2 cebule
4 ziarna jałowca
1 łyżeczka majeranku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki octu 10%
1/2 szklanki oleju
cukier, sól, papryka słodka
2 liście laurowe
pieprz czarny i ziołowy
wywar z gotowania grzybów


Płaty śledziowe namoczyłam w zimnej wodzie na ok. 3 – 4 godziny, w tym czasie kilkakrotnie ją podmieniłam.

Miałam suszone grzyby z własnych zbiorów, mąż zawsze cienko je kroi, opłukałam i namoczyłam w wodzie. W tej samej wodzie ugotowałam je do miękkości.
Grzyby wyciągnęłam z wywaru (z tej ilości grzybów powinno zostać ok. 1/2 szklanki wywaru z grzybów) i dodałam do niego koncentrat pomidorowy. Zagotowałam.

Jak już wszystko ostygło dodałam do wywaru z koncentratem ocet i olej.

Cebulę pocięłam w piórka i sparzyłam we wrzątku przez kilka sekund. Odsączyłam z wody i dołożyłam do marynaty.

Kolejno dodawałam liść laurowy, jałowiec, sól, pieprz i paprykę do smaku oraz majeranek.

Grzyby pokroiłam drobno i dołożyłam do całości. Wszystko wymieszałam i sprawdziłam jeszcze smak. Doprawiłam na koniec tym co uważałam za potrzebne z tych przypraw. Dosłodziłam jeszcze do smaku.

Wymoczone i odsączone z wody matiasy pokroiłam w paseczki ok. 2 cm szerokości, dodałam do marynaty i wymieszałam całość.

Przełożyłam moje śledzie do naczynia, przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc.

Smacznego!
Lidka


 

3.8 15 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
5 lat temu

Pyszne te śledzie 🙂

Anna
3 lat temu

Te śledzie są pyszne. Przygotowujemy bardzo podobne. Mniammmmm….

Rafal
3 lat temu

Jest śledź jestem i ja 👏👏👏

Iwona
3 lat temu

Dobre muszą być te śledzie, ale ja bym nie moczyła, bo lubię jak są słone i niestety nie mam własnych grzybów, ale i tak musi to być pyszne.

Irena - Hooltaye w podróży

Pieprzenie zaczyna mi się kojarzyć ze śledziami:-)
Znaczy pieprzyć z fantazją.
Uwielbiam śledzie .Kiedyś obok szpitala, w którym pracowałam był sklepik. Tam było tyle śledzi, sałatek ze śledziami, że się zakochałam. Mogę jeść po grecku, kaszubsku, myśliwsku i azjatycku!
Cudowny przepis, a matiasy w lodówce.
Dzięki Lidzia 🙂

Ania
3 lat temu

Sporo już robiłam śledzi na różne sposoby ale takich z suszonymi grzybami jeszcze nie 🙂 trzeba się spieszyć i zrobić 🙂 święta tuż tuż 🙂

Papierowa Łowczyni
Papierowa Łowczyni
3 lat temu

Omg wyglądają tak apetycznie, a wiedz, że ja pochodzę z rodziny, która uwielbia ryby pod każdą postacią. Zapisuje więc przepis i koniecznie musię go wypróbować

Viola z My British Journey

Korzystam ostatnio z Twoich przepisów śledziowych i próbuje do Wigilii zeby wybrać najbardziej ulubiony,akurat mam namoczone grzybki tak wiec zrobie idealnie na piątek. Już mi slinka cieknie 😉

Sabina
3 lat temu

Wypróbuję niedługo, wyglądają pysznie 🙂

Po prostu MAMA
Po prostu MAMA
3 lat temu

Nigdy takich nie jadłam. Podrzucę przepis mojej Mamie.

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Kolejny ciekawy przepis na śledzie. Myślę, że ta wersja najbardziej spodobałaby się mojej drugiej połowie

Felicja
3 lat temu

Kocham śledzie, ale z grzybami się nie lubię. Jestem jedyną osobą w domu jedzącą, więc niestety tym razem z przepisu nie skorzystam. Chyba że można zamienić grzyby na coś innego?

Justyna Borucka
3 lat temu

Śledzie muszą być na wigilijnym stole, u nas nawet kilka smaków. Kiedyś robiłam śledzie gajowego i podobne mają składniki, muszę koniecznie porównać przepis. Takie myśliwskie chętnie przygotuję 🙂

Translate »
15
0
Would love your thoughts, please comment.x