Śledzie po myśliwsku

Autor Pieprzyć z Fantazją

Śledzie po myśliwsku to idealna propozycja na świąteczny stół jak i na spotkanie przy mocniejszym trunku.
Towarzystwo grzybów i jałowca czyni zwykłe matiasy solone niebanalnym przysmakiem. Świetnie prezentują się na stole jak i również znakomicie smakują. W moim domu jest to jeden z ulubionych przysmaków świątecznych.
Skąd przepis? Z marketu. Za szklaną ladą zobaczyłam te śledzie i kupiłam do degustacji, grzebałam, szukałam i rozszyfrowałam skład. W taki właśnie sposób już od kilku lat poniekąd jestem przez rodzinę zmuszona by przyrządzić je na okazje a nawet bez okazji.

Jak przygotujecie marynatę koniecznie musi być całkiem zimna zanim połączycie z matiasami, w innym przypadku śledzie rozpadną się na papkę.

Składniki:
4 – 6 płatów matiasów
20 g suszonych grzybów
1- 2 cebule
4 ziarna jałowca
1 łyżeczka majeranku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki octu 10%
1/2 szklanki oleju
cukier, sól, papryka słodka
2 liście laurowe
pieprz czarny i ziołowy
wywar z gotowania grzybów


Płaty śledziowe namoczyłam w zimnej wodzie na ok. 3 – 4 godziny, w tym czasie kilkakrotnie ją podmieniłam.

Miałam suszone grzyby z własnych zbiorów, mąż zawsze cienko je kroi, opłukałam i namoczyłam w wodzie. W tej samej wodzie ugotowałam je do miękkości.
Grzyby wyciągnęłam z wywaru (z tej ilości grzybów powinno zostać ok. 1/2 szklanki wywaru z grzybów) i dodałam do niego koncentrat pomidorowy. Zagotowałam.

Jak już wszystko ostygło dodałam do wywaru z koncentratem ocet i olej.

Cebulę pocięłam w piórka i sparzyłam we wrzątku przez kilka sekund. Odsączyłam z wody i dołożyłam do marynaty.

Kolejno dodawałam liść laurowy, jałowiec, sól, pieprz i paprykę do smaku oraz majeranek.

Grzyby pokroiłam drobno i dołożyłam do całości. Wszystko wymieszałam i sprawdziłam jeszcze smak. Doprawiłam na koniec tym co uważałam za potrzebne z tych przypraw. Dosłodziłam jeszcze do smaku.

Wymoczone i odsączone z wody matiasy pokroiłam w paseczki ok. 2 cm szerokości, dodałam do marynaty i wymieszałam całość.

Przełożyłam moje śledzie do naczynia, przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc.

Smacznego!
Lidka


 

3.9 14 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
2 lat temu

Pyszne te śledzie 🙂

Anna
10 miesięcy temu

Te śledzie są pyszne. Przygotowujemy bardzo podobne. Mniammmmm….

Rafal
10 miesięcy temu

Jest śledź jestem i ja 👏👏👏

Iwona
10 miesięcy temu

Dobre muszą być te śledzie, ale ja bym nie moczyła, bo lubię jak są słone i niestety nie mam własnych grzybów, ale i tak musi to być pyszne.

Irena - Hooltaye w podróży
10 miesięcy temu

Pieprzenie zaczyna mi się kojarzyć ze śledziami:-)
Znaczy pieprzyć z fantazją.
Uwielbiam śledzie .Kiedyś obok szpitala, w którym pracowałam był sklepik. Tam było tyle śledzi, sałatek ze śledziami, że się zakochałam. Mogę jeść po grecku, kaszubsku, myśliwsku i azjatycku!
Cudowny przepis, a matiasy w lodówce.
Dzięki Lidzia 🙂

Ania
10 miesięcy temu

Sporo już robiłam śledzi na różne sposoby ale takich z suszonymi grzybami jeszcze nie 🙂 trzeba się spieszyć i zrobić 🙂 święta tuż tuż 🙂

Papierowa Łowczyni
Papierowa Łowczyni
10 miesięcy temu

Omg wyglądają tak apetycznie, a wiedz, że ja pochodzę z rodziny, która uwielbia ryby pod każdą postacią. Zapisuje więc przepis i koniecznie musię go wypróbować

Viola z My British Journey
10 miesięcy temu

Korzystam ostatnio z Twoich przepisów śledziowych i próbuje do Wigilii zeby wybrać najbardziej ulubiony,akurat mam namoczone grzybki tak wiec zrobie idealnie na piątek. Już mi slinka cieknie 😉

Sabina
10 miesięcy temu

Wypróbuję niedługo, wyglądają pysznie 🙂

Po prostu MAMA
Po prostu MAMA
10 miesięcy temu

Nigdy takich nie jadłam. Podrzucę przepis mojej Mamie.

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
10 miesięcy temu

Kolejny ciekawy przepis na śledzie. Myślę, że ta wersja najbardziej spodobałaby się mojej drugiej połowie

Felicja
10 miesięcy temu

Kocham śledzie, ale z grzybami się nie lubię. Jestem jedyną osobą w domu jedzącą, więc niestety tym razem z przepisu nie skorzystam. Chyba że można zamienić grzyby na coś innego?

Justyna Borucka
10 miesięcy temu

Śledzie muszą być na wigilijnym stole, u nas nawet kilka smaków. Kiedyś robiłam śledzie gajowego i podobne mają składniki, muszę koniecznie porównać przepis. Takie myśliwskie chętnie przygotuję 🙂

Translate »
15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x