Śledzie w buraczkach czerwonych

Autor Pieprzyć z Fantazją

Śledzie w buraczkach czerwonych są popularne w kuchni polskiej jak i na sklepowych półkach. Długo szukałam przepisu na takie ich wydanie, ale w końcu skomponowałam odpowiadającą smakowo mieszankę warzyw, śledzi i przypraw.

Buraczki zachęcam przyprawić wedle własnego smaku, jeden lubi bardziej kwaśne a inny bardziej słodkie, albo zamiast octu 10% można dodać ocet jabłkowy, będzie również smacznie.
Moim dylematem jest zawsze łączenie cukru i octu by dojść do mojego smaku. Przyprawiam wielokrotnie, więc te proporcje cukru i octu mogą u Was ulec delikatnej zmianie. Przyznam się, że bardzo lubię ocet 10% a za tym jabłkowym to nie przepadam, ale wszystko to kwestia smaku, każdy ma inny.
Wyobraźcie sobie jak wbijacie widelec w takiego słodko-kwasnego śledzika w buraczkach….poezja!
 Składniki:
 
3 filety śledziowe a’la matias
1 średniej wielkości burak czerwony
1 jabłko
1 cebula
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany 18%
sok z cytryny
1/5 szklanki octu 10%
sól, cukier, pieprz
  • Filety śledziowe namoczyłam w zimnej wodzie na ok. 2 godziny, jeden raz zmieniłam wodę z moczenia.
  • Po tym czasie odlałam wodę, filety osuszyłam i skropiłam sokiem z cytryny.
  • Buraka umyłam i w całości ugotowałam do miękkości. Ostudziłam i ściągnęłam skórkę, starłam na tarce o dużych oczkach, starłam również jabłko.
  • Cebulę pokroiłam w piórka i wrzuciłam na wrzątek na ok. 30 sekund, ostudziłam i połączyłam z burakiem i jabłkiem.
  • Dodałam majonez i śmietanę, dosypałam 1 łyżeczkę cukru, oprószyłam pieprzem i delikatnie posoliłam, dolałam ocet. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut by buraczki przeszły smakami. W miarę potrzeby poprawiłam smak buraczków cukrem i octem. Ja osobiście lubię słodko – kwaśne buraczki, w domu zresztą też.

Po tym czasie pokroiłam matiasy w paski 2 cm i połączyłam z buraczkami. Wstawiłam na noc do lodówki.

Smacznego!

Lidka

4.4 7 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
4 lat temu

takie śledzie to coś dla mnie

Asia
Asia
3 lat temu

Czy można użyć buraków z zakwasu na barszcz?

Aleksandra K
Aleksandra K
1 rok temu
Reply to  Asia

Tak, użyłam buraczki z zakwasy, ale wcześniej upiekłam w rękawie przez godzinę w piekarniku (przy okazji piekąc dynię)

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x