Zupa ziemniaczana krem

Autor Pieprzyć z Fantazją

Zupa ziemniaczana krem, zupa kartoflanka, prosta zupa z ziemniaków, idealna zupa na zimowe i jesienne zimne dni.

Najlepiej tę zupę spożywać zaraz po ugotowaniu, ponieważ gdy ostygnie mimo swojej rzadszej konsystencji niż puree ziemniaczane , gęstnieje.
Jeśli dla Was ta zupa będzie za gęsta dolejcie wody, doprawcie do własnego smaku. Pięknie tu również komponuje majeranek, ale ominęłam go i dodałam tym razem gałkę muszkatołową.

Zupa z ziemniaków jest sycąca, niedroga i smaczna, przede wszystkim szybka w przygotowaniu. Drugie danie po jej zjedzeniu niekoniecznie będzie nas cieszyć 🙂

Jakich składników potrzebujemy?

4 średniej wielkości ziemniaki
10 dkg boczku wędzonego lub parzonego
1 cebula
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

70 ml śmietanki 30%
natka pietruszki

Jak przygotować zupę ziemniaczaną krem?

  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grubszą kostkę, zalej 2 litrami wody, dodaj sól, ugotuj do miękkości. Nie odcedzaj.
  • Boczek pokrój w kostkę i usmaż na suchej patelni, następnie boczek wybierz a tłuszcz po nim pozostaw w naczyniu.
  • Pokrój cebulę w kostkę i zrumień na tłuszczu pozostałym po boczku
  • Dodaj cebulę wraz z tłuszczem do ugotowanych ziemniaków i wywaru.
  • Zblenduj na gładką masę.
  • Dolej śmietankę i wymieszaj.
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, jeśli oczywiście lubisz jej smak.
  • Nalej do talerzy zupę krem, oprósz posiekaną natką pietruszki i posyp usmażonym boczkiem.

Smacznego!
Lidka

4.2 5 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wojciech
3 lat temu

Ekstra taka zupina. Super działają też ziemniaki pieczone, no ale wtedy na bulionie jakimś

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x