Ciasteczka twarogowe

Autor Pieprzyć z Fantazją

Delikatne i uzależniające, tak mogę opisać te ciasteczka. Dzieci i dorośli będą zachwyceni!

O tych ciasteczkach nie bardzo można się rozpisywać, ponieważ lepiej je zrobić niż o nich mówić. Z każdym ciasteczkiem chce się więcej i więcej, zwyczajnie uzależniają. Idealne do filiżanki kawy czy herbaty a nawet szklanki mleka.

Użyłam tu twarogu półtłustego nie mielonego, po upieczeniu nie jest w ogóle wyczuwalny.
Ciasto po zagnieceniu można przechowywać w lodówce nawet dwa dni, nic złego z nim się nie dzieje.

Jakie składniki są potrzebne by zrobić ciasteczka twarogowe?

20 dkg twarogu
20 dkg masła
20 dkg mąki pszennej
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
Do posypania:
cukier trzcinowy lub biały

Jak zrobić ciasteczka twarogowe?

  • podane składniki na ciasto zagnieć i włóż do lodówki najlepiej na całą noc
  • na drugi dzień rozwałkuj ciasto na ok. 4 mm i wykrawaj foremką ciasteczka
  • układaj ciasteczka na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem i posyp cukrem
  • piecz ok. 15 minut w 200 stopniach (do zrumienienia się)

Smacznego!
Lidka

4 7 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia
10 miesięcy temu

Myślę, że te ciasteczka mogłyby mi posmakować. Dlatego chętnie wypróbuję przepis.

Kitsune
Kitsune
10 miesięcy temu

Witam, masło ma być roztopione czy w kostce? Jak w kostce to czy zimne czy w temperaturze pokojowej? I mam akurat w lodówce ser mielony (we wiaderku) czy mogę go użyć zamiast twarogu ? Dziękuję za odpowiedź z góry

Eve Daff
10 miesięcy temu

Znam ten przepis w wersji bez jajka i potwierdzam, że ciasteczka są przepyszne – takie udawane francuskie ciasto 😊 A jak się je dodatkowo wzbogaci, jak u Ciebie, cukrem to już w ogóle można się od tego nie odkleić 😁

Translate »
4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x