Ciasta i desery

Ciasteczka twarogowe

Pinterest LinkedIn Tumblr

Delikatne i uzależniające, tak mogę opisać te ciasteczka. Dzieci i dorośli będą zachwyceni!

O tych ciasteczkach nie bardzo można się rozpisywać, ponieważ lepiej je zrobić niż o nich mówić. Z każdym ciasteczkiem chce się więcej i więcej, zwyczajnie uzależniają. Idealne do filiżanki kawy czy herbaty a nawet szklanki mleka.

Użyłam tu twarogu półtłustego nie mielonego, po upieczeniu nie jest w ogóle wyczuwalny.
Ciasto po zagnieceniu można przechowywać w lodówce nawet dwa dni, nic złego z nim się nie dzieje.

Jakie składniki są potrzebne by zrobić ciasteczka twarogowe?

20 dkg twarogu
20 dkg masła
20 dkg mąki pszennej
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
Do posypania:
cukier trzcinowy lub biały

Jak zrobić ciasteczka twarogowe?

  • podane składniki na ciasto zagnieć i włóż do lodówki najlepiej na całą noc
  • na drugi dzień rozwałkuj ciasto na ok. 4 mm i wykrawaj foremką ciasteczka
  • układaj ciasteczka na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem i posyp cukrem
  • piecz ok. 15 minut w 200 stopniach (do zrumienienia się)

Smacznego!
Lidka

4.3 6 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia
1 miesiąc temu

Myślę, że te ciasteczka mogłyby mi posmakować. Dlatego chętnie wypróbuję przepis.

Kitsune
Kitsune
1 miesiąc temu

Witam, masło ma być roztopione czy w kostce? Jak w kostce to czy zimne czy w temperaturze pokojowej? I mam akurat w lodówce ser mielony (we wiaderku) czy mogę go użyć zamiast twarogu ? Dziękuję za odpowiedź z góry

Eve Daff
1 miesiąc temu

Znam ten przepis w wersji bez jajka i potwierdzam, że ciasteczka są przepyszne – takie udawane francuskie ciasto 😊 A jak się je dodatkowo wzbogaci, jak u Ciebie, cukrem to już w ogóle można się od tego nie odkleić 😁

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x