Ciasto Balladyna to pyszne serowo – kajmakowe ciasto z malinami. Dlaczego Balladyna?
Pamiętacie dramat Słowackiego pt. „Balladyna” i garnek malin? Obowiązkowa lektura w szkole podstawowej czy gimnazjum, to już zależy od lat nauki. To właśnie przez te maliny ciasto ma swoją nazwę.
Do zrobienia galaretki z malinami można użyć malin mrożonych. Ja używałam również takich. Plus mrożonych malin jest taki, że można je dodać do chłodnej galaretki a ta stężeje w oka mgnieniu.
Sera możecie użyć mielonego z kostki jak i z wiaderka. To już zależy od tego jaki macie w lodówce. Ciasto będzie pyszne z jednym i drugim.
Możecie upiec ciasto w odrobinie większej tortownicy, ponieważ wychodzi i tak wysokie.
Ogólnie, ciasto się prezentuje, smakuje i można takie robić 🙂 Dodam, że moje dziecko krzyczało aż: mamooo jakie to pyszne! 🙂
Jakich składników potrzebujemy by zrobić Balladynę?
Na ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę serową:
70 dkg sera mielonego
200 ml śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
opakowanie 20 dkg herbatników
1 puszka masy kajmakowej
2 galaretki malinowe
0,7 l malin
700 ml wody do galaretek
Upiekłam biszkopt
Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawałam cukier i ubijałam za pomocą miksera aż cukier całkiem się rozpuścił a piana była sztywna. Dodawałam po jednym żółtku i ubijałam dalej. Dosypałam przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam. Wylałam ciasto na wcześniej przygotowaną tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 24×24 cm) i piekłam ok. 25 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto się upiekło, ostudziłam i przekroiłam na dwie części.
Przygotowałam masę serową
Ser Ubiłam razem z śmietanką i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodałam ekstrakt waniliowy. W 1/3 szklance gorącej wody rozpuściłam żelatynę i ostudziłam. Dodałam do masy serowej i wymieszałam.
Przełożyłam ciasto
Na pierwszą część ciasta wyłożyłam połowę masy serowej. Na masę serową wyłożyłam herbatniki i posmarowałam je masą kajmakową. Masę kajmakową przykryłam następną warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyłam drugą część masy serowej. Całość przykryłam drugim blatem ciasta.
Zrobiłam galaretkę
W 700 ml gorącej wody rozpuściłam galaretki, odstawiłam do ostudzenia. Kiedy galaretka przestygła wstawiłam ją do lodówki do dalszego tężenia. Na ciasto wyłożyłam maliny i zalałam je galaretką.
Wstawiłam ciasto do lodówki na całą noc. Myślę, że wystarczy ok. 4 godzin, by można było już je kroić.
Smacznego!
Lidka
Źródło inspiracji: https://ilovebake.pl/2019/07/12/ciasto-balladyna/
świetne ciasto😍
Już sama nazwa jest tak zachęcająca. Wygląda bajecznie
Ciasto jest mega pyszne, polecam serdecznie
Zamiast malin jakie owoce mogą być?
Bawiłabym się borówkami, truskawkami, jeżynami, właściwie wszystkimi. Sięgnęłabym nawet po brzoskwinie z puszki, ale oczywiście awsze dodając galaretkę w smaku owoców lub podobną kolorystycznie.
Jest jakaś opcja zamiany masy kajmakowej ?
Dla mnie jest za słodka.