Pierogi z mięsem, to popularne danie w polskiej kuchni tuż obok pierogów ruskich.
Na lepienie pierogów muszę mieć „dzień”, zwyczajnie musi mi się chcieć stać przy blacie i kleić pierożki. Często robię w ilościach hurtowych i następnie je mrożę, chociaż przyznam, że nie zawsze jest co mrozić. Moja rodzina uwielbia wszelkiego rodzaju pierogi, także mam dla kogo je robić.
Te pierogi nafaszerowałam mięsem z karkówki, nie chciałam by farsz wyszedł mi suchy. Świetnie również sprawdzi się łopatka wieprzowa.
Do nadzienia zawsze dodaję podczas mielenia warzywa, ubogacają smakowo i nawilżają mięso.
Obowiązkową okrasą do pierogów z mięsem jest stopiona słoninka na skwareczki ze zrumienioną cebulką. Palce lizać!
Składniki na farsz:
1 kg karkówki wieprzowej
1 duża cebula
1 -2 łyżki smalcu lub oleju
2 liście laurowe
4 -5 kulek ziela angielskiego
sól, pieprz
2 marchewki
1 pietruszka
10 dkg selera
10 cm pora
Składniki na ciasto pierogowe:
50 dkg mąki
5 dkg masła
szczypta soli
woda o temperaturze ok. 70 -80 stopni
Farsz – wykonanie:
- mięso pokroić w drobniejsze kawałki, włożyć do garnka i zalać zimną wodą, zagotować
- warzywa umyć, obrać i dołożyć do mięsa, dodać ziele i liść
- mięso gotować do miękkości, po tym czasie wyjąć z wywaru razem z warzywami i zmielić w maszynce do mielenia mięsa (pominąć pora)
- na patelni na smalcu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać razem z tłuszczem do zmielonego mięsa
- doprawić do smaku solą i pieprzem, w razie potrzeby, gdy mięso jest za suche dolać wywaru z gotowania
Ciasto – wykonanie:
- do mąki dodać szczyptę soli, wlać roztopione masło i gorącą wodę
- ciasto ma być plastyczne, więc wodę dodawać stopniowo
Pierogi – wykonanie:
- ciasto rozwałkować na stolnicy, w miarę potrzeby podsypywać mąką, gdyby się przyklejało do wałka i stolnicy
- wykrawać kółka ok. 5 cm średnicy
- nakładać łyżeczką farsz i sklejać pierogi
Smacznego!
Lidka
Ten talerz zdecydowanie zachęca. Pierogi lubię w każdym wydaniu, a najbardziej ruskie.