Rolada gołąbkowa to alternatywa dla naszych polskich gołąbków. Jak dla mnie jest przy niej mniej pracy niż przy zawijaniu gołąbków.
Pyszne wydanie połączenia ryżu, mięsa mielonego i kapusty.
Na moim blogu możecie znaleźć również zapiekankę gołąbkową, która jest również prosta do wykonania.
Sami oceńcie, który przepis bardziej Wam pasuje. Przy jednym i przy drugim nie ma naprawdę wiele pracy.
Składniki potrzebne do zrobienia rolady gołąbkowej:
kapusta włoska ok. 1 kg
50 dkg mięsa mielonego
20 dkg ryżu
passata pomidorowa 500 ml
sól, pieprz, cukier
Jak zrobić roladę gołąbkową?
- Wykroiłam głąb z kapusty a następnie obgotowałam w całości i ostudziłam. Obrałam z liści.
- Ryż ugotowałam, ale gotowałam krócej o 5 minut jak było napisane na opakowaniu. Ostudziłam.
- Połączyłam mięso mielone z ryżem, przyprawiłam solą i pieprzem.
- Obrane liście z kapusty rozłożyłam na folii na długość naczynia, w którym miałam zapiekać. Szerokość to ok. 35 cm.
- Mięso mielone z ryżem wyłożyłam na liście i rozprowadziłam równo.
- Po brzegach liście kapusty złożyłam do środka rolady. Zwinęłam roladę od strony, gdzie tych liści nie zakładałam. Pomocna przy tym mi była drewniana szpatułka do naleśników.
- Zwiniętą roladę przełożyłam do naczynia żaroodpornego, które wcześniej wyłożyłam liśćmi z kapusty i podlałam 1 szklanką wody.
- Piekłam ok.1 godziny pod przykryciem w 180 stopniach.
- Po upieczeniu odlałam wywar i połączyłam go w garnku z passattą. Nastawiłam na gotowanie. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Roladę pokroiłam i polałam sosem pomidorowym.
Notatki:
* taką roladę robiłam również z białej kapusty, była również pyszna
* farsz proszę robić wedle własnego smaku, np. dodać pokrojoną i zrumienioną na tłuszczu cebulę
* farsz można urozmaicić startą na tarce o grubych oczkach i podduszoną marchewką
* liście układałam tak że jeden liść nakładałam na połowę następnego, tym samym warstwa liści była mocniejsza i grubsza
Smacznego!
Lidka
DZIEŃ DOBRY
spróbuję ,fajny pomysł,ale z pekińską
Wygląda po prostu bajecznie, muszę to wypróbować!
czy ryz ma byc ugotowany czy surowy
Pani Mario, gotowałam go ok. 10 minut. W przepisie było 15 minut, ale chciałam by z gotowania pozostał chrupki, później doparował razem z mięsem w roladzie.
Gołąbki często u nas goszczą, ale w takiej formie jeszcze ich nie robiłam. Fajny pomysł. Na pewno do wypróbowania.
Ja bym dodala cebulki do farszu.
Świetny pomysł 🙂
Witam. Czy można taką roladę przygotować dzień wcześniej?
jak najbardziej 🙂
Witam,chcę dzisiaj zrobić tą roladę ,w jakiej temperaturze ją piec w gazowym piekarniku?
Wlasnie u mnie sie piecze, na dzisiejszy obiad 🙂 pachnie oblednie, dodalam cebulke i suszonego grzybka do farszu, dziekuje za pomysl 🙂
Dzień dobry. Właśnie przygotowuję pani roladę i mam pytanie…w jakiej temperaturze ją piec?
w 180 stopniach 🙂
Witam. Rolada wg pani przepisu po niewielkiej modyfikacji piecze się w piekarniku. Modyfikacja polegała na dodaniu przesmazonej cebulki i do gotującego się ryżu wrzuciłem parę suszonych prawdziwków. Zobaczę co z tego wyjdzie. Po spróbowaniu podzielę się efektami. Pozdrawiam
Dzień dobry, myślę że wyjdzie bardzo smacznie. Czekam oczywiście na opinię 🙂
Tej wersji jeszcze nie próbowałam i chyba się skuszę, bo wygląda wspaniale 🙂
Pomysł na roladę bardzo nam się spodobał. Zainspirowaliśmy się nim i zrobiliśmy własną wersję tej pięknej rolady. O źródle inspiracji poinformowaliśmy na blogu. Pozdrawiamy 🙂
Czy ta Passata to taka z Biedronki? Jakaś ostra czy łagodna?
Może być z biedronki, czy innego marketu. Wybierałam bez ulepszaczy smakowych i aromatycznych typu: czosnek czy bazylia. Ja kupuję passatę w butelce.