Sernik nowojorski

Autor Pieprzyć z Fantazją

Sernik nowojorski to kremowe i gęste ciasto. Podaje się go bez dodatków, ale jeśli macie ochotę wzbogacić jego wygląd i smak np. owocami czy własnej produkcji konfiturą to nic nie stoi na przeszkodzie, będzie jeszcze pyszniej!

Sernik nowojorski zrobiłam z twarogu trzykrotnie mielonego a nie serka philadelphia jak wskazuje oryginał.  Jeśli macie serek philadelphia jak najbardziej możecie go użyć.  Co jeszcze charakteryzuje to ciasto? Jest równy jak stół, nie rośnie podczas pieczenia ani nie opada. Delikatnie wyczuwalny jest smak cytryny, ale nie dominuje on w cieście. Eleganckie i pyszne ciasto.

Jakie składniki są potrzebne by upiec ten sernik?

Składniki na tortownicę 24 cm średnicy:
Na spód:
20 dkg herbatników
10 dkg masła
Na ser:
1 kg sera najlepiej trzykrotnie zmielonego
20 dkg cukru
3 łyżki mąki pszennej
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cytrynowego
starta skórka z cytryny
200 ml śmietany 18%
Na polewę:
200 ml śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru

Jak upiec sernik nowojorski?

Spód ciasta

  • Herbatniki rozdrobiłam za pomocą blendera. Masło roztopiłam i połączyłam z herbatnikami.
  • Wylepiłam taką masą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i chłodziłam przez czas przygotowania masy serowej.

Przygotowanie sera

  • Miałam trzykrotnie przemielony ser, przełożyłam go do miski, wbiłam jajka, dodałam śmietanę, cukier, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny. Wszystko wymieszałam przy użyciu miksera. Na koniec dodałam mąkę i wymieszałam łyżką dokładnie.
  • Przełożyłam tak przygotowany ser do tortownicy ze spodem z ciastek. Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut a po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 120 stopni i piekłam jeszcze 1 godzinę i 30 minut.
    Zanim włożyłam sernik do piekarnika włożyłam na dno naczynie z wodą. Sernik piekł się w kąpieli wodnej. Po upływie czasu pieczenia wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam w nim ciasto do całkowitego ostudzenia.

Polewa

  • Składniki na polewę wymieszałam i wyłożyłam na sernik. Chłodziłam sernik w lodówce przez całą noc.

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
1 rok temu

Smakowicie wygląda,takiemu sernikowi nie sposób się oprzeć 🙂

Katarzyna
1 rok temu

Zawsze byłam ciekawa, dlaczego nowojorski?

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
1 rok temu

Serniki to moja miłość i żadna dieta nie powstrzyma mnie od zjedzenia choćby kawałka! Bosko się prezentuje

Eve Daff
10 miesięcy temu

I znowu drażnią człowieka! Nie znam tego sernika, ale już go lubię za to, że nie opada i w związku z tym można uzyskać takie równiutkie ciasto 😊 A ślina ciecze na sam widok tych fotografii 😋

Anna
10 miesięcy temu

To mój ulubiony sernik. Często piekę go z różnymi dodatkami. Zawsze się udaje.

Aneta Krasińska
10 miesięcy temu

Uwielbiam serniki, więc zapewne wypróbuję przepis. Tylko nigdy nie zwróciłam uwagi na trzykrotnie mieliny ser. Jest taki w sprzedaży, czy trzeba samodzielnie przemielić?

Iwona
10 miesięcy temu

Słyszałam wiele o tym serniku, ale nigdy go nie jadłam. Gdyby użyć serka philadelphia też tak długo trzeba go piec? I ile tych serków, bo one maleńkie…

Papierowa Łowczyni
Papierowa Łowczyni
10 miesięcy temu

Chętnie go upiekę dla lubego. On to uwielbia wszystkie wariacje sernikowe. Myślę, że i ta bardzo przypadnie mu do gustu.

Irena - Hooltaye w podróży
10 miesięcy temu

Zastanawiałam się dlaczego sernik jest nowojorski, ale już wiem.
Kiedyś robiłam serniki i nawet dobrze mi wychodziły.
Teraz nie mam dla kogo piec, ale chętnie popatrzę na Twoje cudo.
Przepis doskonały.
Sernik wygląda smakowicie 🙂

Po prostu MAMA
Po prostu MAMA
10 miesięcy temu

Sernik uwielbiam oto właśnie bez dodatków w serze. Ten wygląda przepysznie!

Ania
10 miesięcy temu

Sernik to ja lubię i dobrze ze mam jeszcze twaróg 🙂 weekend za pasem to będzie się piekło 🙂

Marzena
10 miesięcy temu

Bardzo ciekawa nazwa i przyznam że nie jadłam takiego sernika nigdy. Ach pycha !

Translate »
12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x