Surówka jak z baru z jedzeniem wietnamskim. Zdecydowanie moja ulubiona surówka!
Jadając czasami na mieście zdarzało się odwiedzać lokale z azjatyckim jedzeniem. Lubię tę kuchnię jak i moja rodzina.
Częstym dodatkiem do obiadu była surówka z białej kapusty. Kwaśna, lekko pikantna, lekko słodka. Idealna jako dodatek nie tylko do azjatyckiego dania. W polskiej kuchni również sprawdzi się i myślę, że wielu z Was posmakuje.
Składniki potrzebne by zrobić surówkę w stylu wietnamskim:
Jak zrobić surówkę?
- Kapustę posiekałam dość drobno i posoliłam. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut, żeby kapusta trochę puściła sok.
- Po tym czasie odcisnęłam nadmiar soku z kapusty i starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach marchew.
- Pokroiłam drobno papryczkę chilli i wszystkie składniki wymieszałam.
- Wlałam olej i ocet ryżowy. Dosypałam cukier. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki na ok. 30 minut by surówka przeszła smakami.
W ten sposób jeszcze kapusty nie jedliśmy 🙂
Dzisiaj zrobiłam ją po raz pierwszy do obiadu i moje kubki smakowe się zakochały 😀
dziękuję 🙂 Bardzo się cieszę, że przepis przydał się 🙂
Robię podobnie,super suróweczka.
jest pyszna plecam
Też lubie takie surówki 🙂
Z papryczką chili jeszcze nie robiłam, chętnie wypróbuję 😋😋
ja dodaje jeszcze jablko
A ja cukier ocet i olej zagotowuje i gorącym zalewam kapustę z marchewką. Jest rewelacyjna. Tylko że to przepis na kapustę po chińsku.