Dania główne

Kotlety rybno – ziemniaczane

Pinterest LinkedIn Tumblr

Kotlety rybno – ziemniaczane to pyszna propozycja na obiad. Do ich zrobienia można wykorzystać ziemniaki, co pozostały z obiadu z poprzedniego dnia.

Tak samo dotyczy to ryby, jeśli piekliście bądź gotowaliście na parze i został trochę z obiadu, to jak najbardziej można wykorzystać taką porcję do  kotletów. U mnie w domu sprawdziło się takie podanie ryby, troszkę to podchodzi pod przemyt ryby w ziemniakach, także propozycja obiadowa skierowana jest również do tych, co do zjedzenia ryb zmuszają się, a ryby są przecież bardzo zdrowe.

Do tych kotletów użyłam fileta z dorsza, pyszny kotlet będzie również z innej ryby a z łososia to mega smaczny. Zachęcam więc, wypróbujcie zrobić takie. Ja swoje usmażyłam, ale można je również upiec, uprzednio tylko posmarować delikatnie olejem z wierzchu.
Podałam tu przepis na sos do tych kotletów, jak najbardziej pasuje tu surówka np. z kiszonej kapusty albo nawet sałata.

Jakie składniki są potrzebne by zrobić kotlety rybno – ziemniaczane?

25 dkg fileta z dorsza
30 dkg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Do panierowania:
1 jajko
bułka tarta
mąka
Na sos:
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki starego żółtego sera
1 łyżka soku z cytryny
1 ogórek kiszony
sól, pieprz

Jak zrobić kotlety rybno – ziemniaczane?

  • Ziemniaki ugotowałam i ostudziłam. Przecisnęłam przez praskę.
  • Dorsza ugotowałam na parze. Ostudziłam.
  • W misce rozdrobiłam dorsza widelcem na drobne kawałki i dodałam ziemniaki. Wbiłam jajko i przyprawiłam solą i pieprzem, dodałam szczypiorek i natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Wyrobiłam masę.
  • Uformowałam kotlety i obtaczałam je w mące, później w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyłam na oleju na złoto brązowy kolor.
  • Zrobiłam sos do kotletów.
  • Wymieszałam w misce jogurt i majonez. Dodałam starty na tarce o grubych oczkach ogórek kiszony i  żółty ser. Przyprawiłam do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Kotlety podawałam na ciepło.

Smacznego!
Lidka

4 2 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sklep Spożywczy
9 miesięcy temu

Rewelacja! Koniecznie trzeba spróbować!

Margaretta
Margaretta
9 miesięcy temu

Brzmi pysznie 😋😋

Anna
14 dni temu

Wspaniałe, ale bym zjadła…Podobne robiła moja babcia. Narobiłaś mi ochoty….

Justyna Borucka
13 dni temu

Wielka ochota mnie naszła na Twoje kotleciki 🙂 tak fajnie czasem dla odmiany zjeść „mięsko” w innym wydaniu 🙂 świetny kotlecik na bezmięsne dni 🙂

Irena - Hooltaye w podróży

Pamiętam takie kotlety z internatu.
Ale nie wiem, co to przypominało, bo nie jadłam lata.
No super, że przypomniałaś ten przepis.
Zrobię po swojemu, wygląda tak, że chce się jeść natychmiast.
Bosko!!!

Iwona Banach
13 dni temu

O tak, takiego przepisu mi trzeba, to mi pozwoli trochę więcej ryby podawać, a że rybnego w okolicy brak to nawet niezbyt kuszące ryby mrożone się nadadzą, ryby są ważne w diecie!

CzteryFajery.pl - blog kulinarny

Prezentują się mega pysznie, chętnie się wproszę na taki obiad

Bernadeta
Bernadeta
13 dni temu

Świetna propozycja na dzisiejszy dzień, ale i nie tylko bo ileż można jeść mięso. Wyglądają przepysznie.

Ania
13 dni temu

Takie kotlety są bardzo często w naszym domu 🙂 ryby u nas jest sporo bo mąż wedkuje także kotleciki robię nawet dwa razy w tygodniu 🙂

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x