Polędwiczka wieprzowa zapiekana w cieście francuskim i pieczarkach to pyszny pomysł na obiad, poczęstunek dla gości, również na zimną przekąskę.
Jeśli lubicie mięso zapiekane w cieście francuskim, to tak podana polędwiczka z pewnością Wam posmakuje. Oczywiście jak zawsze piszę to i napiszę teraz, przyprawiajcie wedle własnego smaku.
Co jest ważne, ważne by nie piec polędwiczki za długo. To jest tak wdzięczne i delikatne mięso ze świnki, że nie jest wymagające w obróbce. Wystarczy 20 -25 minut i jest gotowa pieczeń. W środku polędwiczka ma być soczysta. Zbyt długo pieczona jest szara i sucha i niezbyt smaczna. Nie obawiajcie się jej piec przez tylko 25 minut.
Wysmażcie pieczarki tak, by nie miały soku. Wiem już to z własnego doświadczenia, że krótko obsmażone pieczarki zniszczą cały apetyczny wygląd pieczeni i całość zaleje sok z pieczarek, nie o to chodzi w tej pieczeni.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 gotowy płat ciasta francuskiego
1 cebula
ok. 20 dkg pieczarek
6-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
musztarda ostra
sól, pieprz
2 łyżki masła
olej
1 jajko
Jak zrobić polędwiczkę zapiekaną w cieście francuskim?
- Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na maśle, następnie dodałam pieczarki i smażyłam do momentu aż sok odparuje. Posoliłam do smaku solą. To dość ważne, by sok odparował, jeśli nie odparuje na patelni później w trakcie pieczenia ciasto może podejść sokiem i będzie zwyczajnie mokre i nie apetyczne.
- Polędwiczkę oprószyłam solą i pieprzem i obsmażyłam z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Zdjęłam polędwiczkę i przygotowałam ciasto francuskie.
- Na rozłożony płat ciasta francuskiego wyłożyłam plastry szynki na długość polędwiczki a na szynkę wyłożyłam pieczarki. Polędwiczkę posmarowałam musztardą za pomocą pędzelka i wyłożyłam na pieczarki. Zawinęłam polędwiczkę ciastem z szynką i pieczarkami. Nadmiar ciasta odcięłam.
- Końce rolady zawinęłam do spodu a na wierzchu zrobiłam nacięcia nożem. Całość posmarowałam rozbełtanym jajkiem.
- Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut.
W moim przypadku tylko podsmażając polędwiczkę na koniec pieczenia ona była wciąż surowa
Podejrzewam, że piekarnik był za słabo nagrzany.