Stamppot z jarmużem to danie z kuchni holenderskiej. Do jego zrobienia skusiła mnie przede wszystkim prostota wykonania i znajomi związani z Holandią, którzy opowiedzieli mi o tej potrawie.
Stamppot można łączyć z wieloma warzywami takimi jak: szpinakiem, marchewką, cebulą, jarmużem a nawet kiszoną kapustą! Wystarczy tylko wszystko ugotować, rozgnieść i danie jest gotowe. Popularnym dodatkiem jest musztarda, czy łączenie z mlekiem.
Stamppot można jeść jako danie główne oraz jako dodatek do obiadu. Osobiście przypomina mi to naszą polską fusię, mamałygę, prażochę czy pomałygę.
W Holandii to danie podobno podaje się często w towarzystwie kiełbasy wędzonej, w sumie to musi być bardzo smaczne połączenie.
Przygotować to danie można na dwa sposoby: gotując oddzielnie warzywa a później je razem ugnieść albo jak ja to zrobiłam w jednym garnku.
Jakie składniki są potrzebne by zrobić stamppot z jarmużem?
50 dkg ziemniaków
15 – 20 dkg jarmużu
1 mała cebula
3 – 4 dkg masła
sól, chilli w proszku
Jak zrobić stamppot z jarmużem?
- ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki i nastaw na gotowanie, dodaj sól, tyle ile dodajesz zazwyczaj do ich gotowania
- z jarmużu usuń grube łodygi, dodaj liście do gotujących się ziemniaków (ok. 5 minut po ich zagotowaniu)
- gotuj do miękkości i odcedź
- na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę, dodaj do garnka z ziemniakami i jarmużem
- tłuczkiem do ziemniaków rozgnieć wszystko na jednolitą masę, dopraw do smaku solą i chilli
Smacznego!
Lidka
Jadłam to danie kiedyś w Holandii z dodatkiem kiełbasy właśnie 🙂 Smaczne 🙂