Dania główne

Zapiekanka gołąbkowa

Pinterest LinkedIn Tumblr

Jeśli nie ma czasu na zawijanie gołąbków, to świetną alternatywą dla tradycyjnych będzie przygotowanie zapiekanki gołąbkowej. 

Nie ma nic łatwiejszego jak zrobienie właśnie takiej zapiekanki, robi się ją o wiele krócej niż nasze polskie gołąbki a smak jest taki sam.

Świetna propozycja dla zapracowanych osób albo dla tych, które nie lubią w kuchni spędzać wolnego czasu.
Na końcu wpisu dodałam notatki, zerknij, może przydadzą Ci się te wskazówki.

Jakie składniki potrzebne są do przygotowania zapiekanki gołąbkowej?

 
1 kapusta ok. 1,2 kg
50 dkg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
15 dkg ryżu basmati bądź jaśminowego
sól, pieprz
 
Na sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
300 ml przecieru pomidorowego
sól, cukier, pieprz czarny i ziołowy

Jak przygotować zapiekankę gołąbkową?

  • Kapustę w całości obgotuj przez ok. 25 minut. Odcedź wodę i odstaw do ostudzenia.
  • Ryż ugotuj, ale nie do miękkości, wyłącz ogień pod garnkiem ok. 5 minut przed wskazanym czasem do gotowania na opakowaniu. Ostudź.
  • Połącz ryż i mięso mielone,wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • Kapustę przetnij na pół a potem na ćwiartki. Wytnij głąb i potnij lub poszatkuj kapustę w plastry na ok. 5 mm grubości lub na drobną kostkę.
  • W naczyniu żaroodpornym na spód wyłóż kapustę zakrywając nią całe dno naczynia.
  • Na to wyłóż połowę mięsa z ryżem i przykryj następną partią kapusty. Na to wyłóż znów mięso z ryżem i przykryj kapustą.
  • Całość polej sosem pomidorowym.
  • Sos pomidorowy: przecier pomidorowy zagotuj z koncentratem pomidorowym, dodaj odrobinę soli i cukru, Oprósz pieprzem.
  • Zapiekaj pod przykryciem ok. 1,30 w 180 stopniach. Zanim wyłożysz na talerze zdejmij pokrywę i daj odsapnąć zapiekance przez ok. 20 minut.
Notatki:
  • miałam naczynie 5 l pojemności, zawartość sięgała połowy naczynia
  • można zrobić więcej sosu pomidorowego i polać nim zapiekankę już na talerzach
  • kapustę można pokroić w drobne kawałki to ładniej będzie się kroić po zapieczeniu
  • miałam białą kapustę, smaczna też będzie i z włoskiej
  • jeśli do tradycyjnych gołąbków dodajesz cebulę, zrób to i tym razem.
Smacznego!
Lidka

5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Klaudia Jaroszewska - Koci Punkt Widzenia

Genialne 🙂 znalazłam nazwę twojego bloga i nie mogłam wymyśli, o czym będzie. A tu o gotowaniu 🙂

Avrea
1 rok temu

fajna propozycja "gołabków" jak czasem robie gołabki bez zawijania na pateli z posztakowaną kapustą wszystko razem mieszam i formuję kotlety 😉

trackback

[…] wydanie połączenia ryżu, mięsa mielonego i kapusty. Na moim blogu możecie znaleźć również zapiekankę gołąbkową, która jest również prosta do wykonania. Sami oceńcie, który przepis bardziej Wam pasuje. Przy […]

naćpana książkami
26 dni temu

Wygląda naprawdę rewelacyjnie. 😉 Aż ślinka cieknie.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x