Smaczne i rozpływające się w ustach ciasteczka, z każdym kęsem uzależniają coraz bardziej.
Przepis na ciastka z kleiku ryżowego do domowego menu wprowadziła moja córka. Te które są na zdjęciach są jej wykonania.
Jakie było moje zaskoczenie gdy skosztowałam ich po raz pierwszy! No tak dobre, dobre, sięgam po następne, no tak dobre i tak za jednym podejściem znikło kilka ciastek 🙂 Uprzedziłam moją latorośl, że ciastka są takie smaczne, że przepis muszę przekazać dalej.
Co do wskazówek podczas ich wykonania:
Jeśli nie masz drobnego cukru, możesz użyć cukru pudru lub cukru kryształu
Zamiast dżemu dodaj marmoladę
A co do kleiku….w tym przypadku to były dwa opakowania kleiku dla niemowląt każde po 160 g, ale można jak najbardziej użyć tego z przeznaczeniem i dla dorosłych.
Jakie składniki są potrzebne by zrobić ciastka z kleiku ryżowego?
30 dkg masła 82%
1/2 szklanki drobnego cukru
16 g cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
32 dkg kleiku ryżowego
5 jajek
ulubiony dżem
Jak zrobić ciasteczka z kleiku ryżowego?
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przełóż masło, cukier wanilinowy i cukier, ucieraj na puszystą masę
- dodawaj kolejno po jednym jajku
- dodaj kleik i proszek do pieczenia
- gdy składniki połączą się dłońmi nabieraj ciasto wielkości orzecha włoskiego, zrób kulkę, spłaszcz ją i zrób nieduży dołek na dżem
- w zrobione wgniecenie nałóż dżem
- nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasteczka przez ok. 15-20 minut (do zarumienienia się)
Smacznego!
Lidka i Martyna
Ooo to coś dla mnie 🙂 Przyznam, że nigdy nie używam w swojej kuchni kleiku ryżowego, więc czuję się zaintrygowana 😉 Jestem bardzo ciekawa, jak takie ciasteczka smakują, bo wyglądają naprawdę apetycznie 🙂
Są bardzo smaczne. Pewnie zauważyłaś, że moja kuchnia nie jest fit. Zamiana mąki pszennej na mąkę ryżową to genialny pomysł jak dla mnie…dla mnie takiej nie fit 😀
Ciastka mojego dzieciństwa
Czy zamiast kleiku można użyć mski ryżowej i ile
Trudni mi powiedzieć, ponieważ nie próbowałam piec tych ciasteczek z mąka. Jednak myślę, że wypiek udał by się i z mąką ryżową. Waga taka sama jak kleiku.