Leśna Fantazja – ciasto bez pieczenia

Autor Pieprzyć z Fantazją

W cieplejsze dni chętniej zjadamy ciasta lekkie na bazie śmietanki, owoców czy soków. Leśna Fantazja z pewnością będzie idealnym deserem na tego typu czas.

Kosztując soków Jagodowych Pasjonatów przeniosłam się smakiem do lata. Idealne są do drinków jak np. Kamczacki Wicher jak i do deserów, można je również pić solo.
Leśna Fantazja powstała właśnie z dodatkiem soków z malin i jagody kamczackiej. Smakuje tak, jakby przed chwilą wycisnąć soki z tych owoców. Jest słodka, rześka, lekko kwaśna, rewelacyjne ciasto na ciepłe dni, to są właśnie Smaki Lata!

Leśna Fantazja to ciasto bez pieczenia zrobione ze składników ogólnie dostępnych w każdym sklepie. Z pewnością będziecie zachwyceni smakiem oraz prostotą przygotowania.
Soki od Jagodowych Pasjonatów świetnie nadają się do tego typu deserów, można je wykorzystać tak naprawdę na wiele sposobów, ja zrobiłam z nich ciasto 🙂 Daj kobiecie butelkę soku a wyczaruje z niego ciacho albo drineczka 😉

Leśna Fantazja – składniki:

250 g herbatników kakaowych
4 budynie malinowe (po 40 g każdy)
400 ml mleka
250 ml soku z malin Jagodowi Pasjonaci
10 dkg cukru
250 serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
1 tabliczka białej czekolady (100 g)

1 płaska łyżka żelatyny
250 ml soku z jagody kamczackiej Jagodowi Pasjonaci
1 galaretka jagodowa

blaszka 21×24 cm

Leśna Fantazja – wykonanie:

  • w blaszce ułożyłam pierwszą warstwę herbatników
  • ugotowałam budyń: w garnku wymieszałam sok z malin, połowę porcji mleka oraz cukier. Włączyłam ogień pod garnkiem
  • do pozostałej części mleka dodałam budynie i wymieszałam by rozbić grudki, cienką strużką wlałam do gotującego się mleka i soku, energicznie przy tym mieszałam zawartość garnka rózgą kuchenną
  • gdy ugotował się już budyń odstawiłam do ostygnięcia
  • jeszcze ciepły budyń wylałam na herbatniki
  • na budyń wyłożyłam następną warstwę herbatników i delikatnie obciążyłam, by herbatniki nie zniekształciły się pod wpływem temperatury i powierzchnia pozostała równa
  • w garnku podgrzałam śmietankę i dodałam połamaną czekoladę
  • podgrzewałam śmietankę dotąd aż czekolada całkiem się rozpuściła, odstawiłam do ostygnięcia
  • do szklanki wlałam ok. 60 ml wrzątku i dodałam żelatynę, gdy napęczniała wymieszałam ją aż całkiem się rozpuściła
  • dodałam żelatynę do śmietanki i czekolady, wymieszałam
  • gdy śmietanka całkiem ostygła dodałam do niej mascarpone i mikserem na najwyższych obrotach wymieszałam na puszystą masę
  • masę śmietankową wyłożyłam na herbatniki i równo rozprowadziłam za pomocą szpatułki
  • w 3/4 szklanki wody rozpuściłam galaretkę jagodową i dodałam do soku z jagody kamczackiej
  • gdy galaretka zaczęła tężeć wylałam ją na ciasto
  • ciasto wstawiłam do lodówki, w moim przypadku na całą noc

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania Sikora
Ania Sikora
2 miesięcy temu

Świetny pomysł na wykorzystanie soków 😍 zwłaszcza że mają taki intensywny, pyszny smak to i ciacho będzie petarda

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
2 miesięcy temu

Bardzo fajny pomysł i przyznam, że ciasto wygląda świetnie i kusząco.

Rysiek z Łużyc
Rysiek z Łużyc
2 miesięcy temu

kolejne obłędne ciasto ,które zachwyca smakiem i jest bardzo proste w przygotowaniu,brawo 👍❤️

Elfo
Elfo
2 miesięcy temu

kox ciasteczko polecam elo

Przemek
Przemek
2 miesięcy temu

Ciasto wygląda obłędnie. Po przeczytaniu przepisu, nawet ja sobie poradzę. I pomyśleć plan miałem prosty – wypić sok. Namówiła mnie – jutro działam.

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
2 miesięcy temu

Ciasto zapowiada się wspaniale jak sama nazwa wskazuje z pewnością smakuje fantazyjnie

Joanna
2 miesięcy temu

Bardzo fajny przepis! Lubię ciasta bez pieczenia. Pieczone też 😁

Kamila
2 miesięcy temu

Mój starszy syn uwielbia tego typu ciasta szczególnie że z galaretką, ja zostaję przy serniku i szarlotce 😀

Marzena
2 miesięcy temu

I pomyśleć, że takie cuda można zrobić z soków. Ja kiedyś używałam musów owocowych do galaretki, ale sok wydaje się też świetnym rozwiązaniem 🙂

Iwona Banach
2 miesięcy temu

Wyglądem kusi, pomysłem również i tym, że bez pieczenia, w lecie czasami chce się czegoś dobrego, a czeluść piekarnika nie zachwyca, no i kiedy żar leje się z nieba można zjeść coś ożywczego i orzeźwiającego. Musze zapisać ten przepis, zeby mi nie uciekł.

Ania
Ania
2 miesięcy temu

Będę robić to xiasteczk na niedzielny deser 🙂 wyprawiamy urodziny męża także zrobię mu ekstra niespodziankę tym ciasteczkiem 🙂 tylko niestety będę musiała użyć innych soków 🙂

Irena- Hooltaye w Podróży
2 miesięcy temu

Takie soki to skarb.
Masz świetne pomysły.
Ciasto wygląda kusząco i o taki efekt chodzi.
Mnie przekonuje wygląd, kolory i smak.
A jak się go nie piecze, to coś dla mnie.

Edyta
2 miesięcy temu

Ciasto wygląda obłędnie I pewnie tak smakuje. Świetny pomysł. Oj zjadłabym takie kolorowe ciacho 🙂

Papierowa Łowczyni
Papierowa Łowczyni
2 miesięcy temu

O matulu, ale to wygląda znakomicie. Już wyobrażam sobie smak i stwierdzam- to musi być coś pysznego do kawy. Na bank wypróbuję przepis, bo skusiłaś mnie na maksa. Aż mam ochotę na taką właśnie kompozycję smakową…

Anna
2 miesięcy temu

Brzmi i wygląda kusząco. Musi być rześkie i do tego zdrowe. Chwytam kawałek…

Translate »
17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x