Mięso z indyka jest idealne dla osób, które dbają o zdrowie oraz utrzymanie pięknego wyglądu. Oto jeden z pomysłów na to, jak przyrządzić golonkę z indyka.
Golonka z indyka jest bardzo smacznym i przede wszystkim zdrowym mięsem, tak jak i inne części tego rodzaju drobiu. Mięso indycze jest źródłem witaminy D, B12, B3, B6, potasu, fosforu oraz cynku. Posiada niską zawartość tłuszczów nasyconych i niską zawartość sodu. Filet i udo indyka bez skóry ma niską zawartość tłuszczu. Mięso z niego zaś jest źródłem białka. Same dobre rzeczy, prawda?
Golonka z indyka podsuwa wiele pomysłów na jej przygotowanie. Akurat ten przepis zawdzięczam stronce, która propaguje mięso z tego gatunku drobiu https://wingsofquality.eu/ Składniki na danie dość powszechne, ale glazura do golonki nietypowa. Pięknie komponują przeróżne smaki z mięsem indyczym, a tu została zastosowana glazura słodka. Nie obawiajcie się takiej zrobić, to petarda w smaku! Zalecam jednak wykorzystać sok z jabłek świeżo tłoczony, ma on konsystencję mętną i gęstą, ale będzie najlepszy.
Golonka z indyka jest idealna jako dodatek mięsny do rosołu, albo nawet produkt podstawowy. Gotując wywar z przepisu, który tu przeczytacie, uzyskałam idealny smak, kolor i konsystencję rosołu i to bez żadnych ulepszaczy smakowych. Zobaczycie na zdjęciu jak wygląda wywar/rosół z samych golonek indyka i przypalonych mocno warzyw. Zapraszam do poczytania i podzielenia się swoją opinią na temat mięsa z indyka.
Golonka z indyka na wiosennym risotto – składniki:
2-3 golonki z indyka
warzywa do wywaru: marchew, korzeń selera, korzeń pietruszki, seler naciowy 2 łodygi, koper włoski, cebula, por, czosnek (główka), sól, pieprz,ziele angielski, liście laurowe, goździki
warzywa do risotto: 150 g ryżu Arborio, 1 szalotka, cukinia, 2 łodygi selera naciowego, garść groszku zielonego, pęczek zielonych szparagów, oliwa z wytłoczyn oliwek, 100 ml białego wytrawnego wina, 50 g masła, 50 g parmezanu, szczypiorek,
glazura do golonek: 1 szklanka soku jabłkowego, 2-3 łyżki miodu
Golonka z indyka na wiosennym risotto – wykonanie:
- Przygotowanie wywaru i gotowanie golonki:
- marchew, korzeń selera i pietruszki, cebulę, czosnek podpiecz mocno na suchej patelni
- wszystkie składniki na wywar zalej zimną woda i zagotuj
- następnie dodaj surowe golonki
- gotuj całość do miękkości mięsa ok. 90 minut
- Przygotowanie risotto:
- upraż ryż na suchej patelni i dodaj oliwę oraz pokrojoną w kostkę szalotkę
- gdy szalotka się zeszkli, wlej białe wino i gotuj dotąd aż ryż wchłonie płyn
- dolewaj chochelką wywar z gotowania golonek
- jak ryż będzie prawie aldente dodaj warzywa i podlej płynem, wymieszaj
- dodaj masło oraz starty parmezan, wymieszaj
- prawidłowa konsystencja risotto to dość luźna, nie sucha
- Glazurowanie golonki
- zagotuj 1 szklankę soku jabłkowego, redukuj objętość, by zgęstniał
- dodaj miód i wymieszaj całość
- ostudzone i osuszone golonki natrzyj glazurą za pomocą pędzelka
- wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz bez przykrycia aż się zarumienia na złoto-brązowy kolor
- w czasie pieczenia nacieraj golonki glazurą, jeśli jest taka potrzeba
Smacznego!
Lidka i #gotuje_indyka z Turkey from the Europe
Nie tylko smakowicie wygląda, ale też wyśmienicie smakuje 🙂 uwielbiam risotto, więc przepis wypróbowałam od razu. Danie wyszło przepyszne. Smakowało całej mojej rodzinie. Lubimy dania z drobiem, więc to coś dla nas. Na pewno często będzie gościło na naszym stole. Idealna opcja na obiad 🙂