Arbuz sam w sobie gasi pragnienie, ponieważ składa się w ponad 90% z wody. W Polsce jest niezwykle popularny, w moim domu również.
Lemoniada arbuzowa jest idealnym napojem na upalne dni, ponieważ świetnie gasi pragnienie a do tego jest bardzo smaczna.
Kto by pomyślał, że arbuz w Polsce pojawił się dzięki …zakonowi krzyżackiemu! No ok, za to im dziękuję 🙂
Dzięki swoim zdrowotnym właściwościom zalecany jest osobom odwodnionym , cierpiącym na biegunki, zaś pestki mają właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Nic tylko jeść!
Lemoniada arbuzowa wbrew pozorom nie jest banalnie prosta do zrobienia, ale nie piszę że trudna. Przygotowując ją wykroiłam miąższ, zmiksowałam i przetarłam przez sito w celu pozbycia się ziaren (tak, właśnie tych zdrowych ziaren) oraz suchego po odcedzeniu miąższu. Zwyczajnie trzeba zabrudzić więcej niż jedno naczynie. Jednak dla tego smaku warto to zrobić i nawet warto pochlapać kuchenny blat.
Można pominąć przecieranie przez sito, ale wtedy całość będzie mieć konsystencję koktajlu, który z pewnością również będzie smaczny!
Lemoniada arbuzowa – składniki:
ok. 1,3 kg arbuza
1 cytryna
3 łyżki cukru brązowego (może być i biały)
liście mięty
dodatkowe plastry cytryny do szklanek
kostki lodu
1 litr wody mineralnej lub niegazowanej
Lemoniada arbuzowa – wykonanie:
- miałam połówkę średniej wielkości arbuza, wydrążyłam miąższ łyżką i włożyłam do dzbanka, w którym miałam miksować, zmiksowałam
- przetarłam przez sito masę pozbywając się tym samym ziaren i suchego miąższu, przelałam do dzbanka
- odcisnęłam sok z cytryny i wlałam do dzbanka
- w odrobinie wody rozpuściłam cukier i wlałam do dzbanka
- uzupełniłam dzbanek wodą mineralną
- z podanych składników uzyskałam 600 ml soku z arbuza, początkowo dolałam tyle samo wody mineralnej, ale dolewając 1 litr lemoniada jest smaczniejsza
- do każdej szklanki dodawałam kostki lodu, plaster cytryny i zgniecione liście mięty
Smacznego!
Lidka
Lemoniada świetnie gasi pragnienie. Arbuzową uwielbiam.