Domowy wypiek chleba – recenzja książki Lauren Chattman wydawnictwo RM

Autor Artykuł sponsorowany

Nie lada gratka dla amatorów wypieków domowego chleba, a dla doświadczonych bardzo ciekawe uzupełnienie wiedzy.

W moje ręce trafiła książka Lauren Chattman pt. „Domowy wypiek chleba” wydawnictwa RM. Piękna okładka od razu kusiła zawartością. Tak, nie ocenia się książki po okładce, ale ja jestem wzrokowcem i na to pierwsze zwracam uwagę przeglądając książki.
Druga rzecz, która mnie zainteresowała to tytuł „Domowy wypiek chleba”. Wiedzy nigdy dość, nigdy za wiele. To czy jesteś amatorem, czy profesjonalistą w swoim zawodzie nie ma znaczenia, ponieważ każda dawka nowych informacji na jakiś temat ubogaca Twoją wiedzę, dodaje inspiracji, a ogólnie poszerza horyzonty w zakresie pieczenia chleba w domu.
Kartki książki okazały się być w szarych kolorach, ale jednak niech to nie zadecyduje o wartości druku w Twoich oczach, ponieważ to co przekazuje autorka, to istna kopalnia złota!

Krótko o książce

Książka „Domowy wypiek chleba” autorstwa Lauren Chattman to przewodnik krok po kroku, to domowy kurs pieczenia chleba z naciskiem na zdrowe, wolne od konserwantów, a przede wszystkim pyszne pieczywo.
Przez ostatnie lata można było zauważyć rosnący trend pieczenia chleba we własnej kuchni, więc jeśli również Ty interesujesz się tą tematyką, to książkę serdecznie mogę Ci polecić.

Co zawiera książka?

Autorka opowiada z jakimi problemami możemy się spotkać, odpowiada na często zadawane pytania oraz rozwiewa wątpliwości dotyczące przygotowania chleba do pieczenia. To znajdziesz w zakładkach „pytania i odpowiedzi” pod każdym tematem.
Znajdziesz tu mnóstwo informacji na temat rodzajów mąk, drożdży, sposobów wyrabiania ciasta na chleb, przyrządów kuchennych, które są czasami wręcz niezbędne w całym procesie. Znajdziesz tu również przepisy na pieczywo z różnych zakątków świata, na chaczapuri, chleby z wszelakiego rodzaju mąk, muffiny angielskie, chałki, ciabatty itp. Co jest ciekawostką, to składniki podane są w gramach w przeliczeniu na łyżki czy szklanki. Jak dla mnie to bardzo skrupulatne i profesjonalne podejście do czytelnika oraz jego oczekiwań. Ja sama pisząc bloga otrzymuję zapytania „a ile to jest w przeliczeniu na szklanki? – nie mam wagi kuchennej”….i tu czuję zawstydzenie oraz składam obietnicę poprawy 🙂
Jeśli zaś do tej pory nie znalazłeś dobrego przepisu na zakwas do chleba, to zachęcam do przeczytania tej książki, ponieważ jest tu opisany sposób zrobienia zakwasu krok po kroku i to na kilka sposobów!
Z pewnością nie będzie to lektura, którą po przeczytaniu odłożysz na półkę i zacznie ją pokrywać kurz, ponieważ to będzie podręcznik potrzebny Ci do chwili, aż opanujesz wszystkie metody oraz cenne porady w nim zawarte. Jak dla mnie jest to perełka wśród książek kucharskich, które mam w swojej kolekcji.

Koniec książki to słowniczek, w którym odnajdziesz wyjaśnienie nazw, których możesz nie znać, a z czynnościami je definiujące masz styczność dość często.
Koniec książki to również źródła, gdzie możesz nabyć niezbędne rzeczy potrzebne do wypieku domowego chleba, to również polecane strony internetowe, które wspierają popularyzację domowych wypieków.

Gorąco polecam tę lekturę!
Lidka

Tytuł: Domowy wypiek chleba
Autor: Lauren Chattman
Wydawnictwo RM
Okładka: miękka
Liczba stron: 280
Rok wydania: 2021
Rozmiar: A5

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni

O tej książce wiele dobrego słyszałam i czytałam. U mnie dziś właśnie pachnie domowym chlebem 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x