Śledzie w sosie pomidorowym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Śledź jest popularną przekąską w polskim menu, jednak najczęściej przygotowuje się go na święta Bożego Narodzenia.

Nie trzeba czekać do świąt, by zrobić taką przekąskę, albo zakąskę jak kto woli, tak śledzik znany jest z tego, że idealnie pasuje do kieliszka małego co nieco 😉
Na moim blogu znajdziecie sporą, a nawet niezliczoną ilość przepisów na śledzie. Tym samym ten przepis dołącza do zacnego ich grona.

Całą zalewę smażyłam i w efekcie wyszło bardzo smacznie. Zeszklona cebula i smażony koncentrat pomidorowy z przyprawami i ten majeranek! Połączenie wyśmienite.
Ostudź dobrze zalewę przed połączeniem z rybami, ponieważ matiasy zwyczajnie rozpadną się. Octu dodaj mniej lub więcej, kieruj się własnym smakiem. Podobnie z przyprawami, użyj ich według własnych kubków smakowych.

Śledzie w sosie pomidorowym – składniki:

500 g g płatów śledziowych a’la matias
200 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, cukier
majeranek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy

oliwa z oliwek
50 ml octu

Śledzie w sosie pomidorowym – jak zrobić?

  • matiasy opłucz zimną wodą i namocz na ok. 2-3 godziny
  • po tym czasie osusz je ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki
  • na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy z oliwek i zeszklij pokrojoną w pół talarki cebulę
  • dodaj czosnek pokrojony w grubsze plasterki
  • dodaj również ziele i liść, wszystko wymieszaj i smaż chwilę
  • dodaj koncentrat pomidorowy , wymieszaj i smaż aż zacznie delikatnie wrzeć
  • w miarę potrzeby, gdy całość jest gęsta dolej oliwy ok.1/4 szklanki
  • dolej ocet, doprowadź do wrzenia i dosyp przyprawy
  • dodaj ok. 1 łyżki kopiastej majeranku
  • przypraw solą, pieprzem i cukrem
  • odstaw do całkowitego ostudzenia, a następnie dodaj śledzie i wymieszaj
  • przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • po 2-3 dniach śledzie gotowe są do spożycia
3.6 14 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Argentum Event
3 lat temu

Taka przystawka doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju eventach! Sprawdzone z powodzeniem setki razy :))

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Śledzik to idealna przekąska, szczególnie na zakrapianych imprezach 🙂

Karolina
Karolina
2 lat temu

Ile mogą poleżeć?

Translate »
4
0
Would love your thoughts, please comment.x