Śledź jest popularną przekąską w polskim menu, jednak najczęściej przygotowuje się go na święta Bożego Narodzenia.
Nie trzeba czekać do świąt, by zrobić taką przekąskę, albo zakąskę jak kto woli, tak śledzik znany jest z tego, że idealnie pasuje do kieliszka małego co nieco 😉
Na moim blogu znajdziecie sporą, a nawet niezliczoną ilość przepisów na śledzie. Tym samym ten przepis dołącza do zacnego ich grona.
Całą zalewę smażyłam i w efekcie wyszło bardzo smacznie. Zeszklona cebula i smażony koncentrat pomidorowy z przyprawami i ten majeranek! Połączenie wyśmienite.
Ostudź dobrze zalewę przed połączeniem z rybami, ponieważ matiasy zwyczajnie rozpadną się. Octu dodaj mniej lub więcej, kieruj się własnym smakiem. Podobnie z przyprawami, użyj ich według własnych kubków smakowych.
Śledzie w sosie pomidorowym – składniki:
500 g g płatów śledziowych a’la matias
200 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, cukier
majeranek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
oliwa z oliwek
50 ml octu
Śledzie w sosie pomidorowym – jak zrobić?
- matiasy opłucz zimną wodą i namocz na ok. 2-3 godziny
- po tym czasie osusz je ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki
- na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy z oliwek i zeszklij pokrojoną w pół talarki cebulę
- dodaj czosnek pokrojony w grubsze plasterki
- dodaj również ziele i liść, wszystko wymieszaj i smaż chwilę
- dodaj koncentrat pomidorowy , wymieszaj i smaż aż zacznie delikatnie wrzeć
- w miarę potrzeby, gdy całość jest gęsta dolej oliwy ok.1/4 szklanki
- dolej ocet, doprowadź do wrzenia i dosyp przyprawy
- dodaj ok. 1 łyżki kopiastej majeranku
- przypraw solą, pieprzem i cukrem
- odstaw do całkowitego ostudzenia, a następnie dodaj śledzie i wymieszaj
- przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku
- po 2-3 dniach śledzie gotowe są do spożycia
Taka przystawka doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju eventach! Sprawdzone z powodzeniem setki razy :))
Śledzik to idealna przekąska, szczególnie na zakrapianych imprezach 🙂
Ile mogą poleżeć?
do 5 – 6 dni można jeść