Tak podane krewetki z pewnością sprawdzą się podczas romantycznej kolacji we dwoje. Lampka cydru dodatkowo umili wspólnie spędzony czas.
Tagliatelle z krewetkami często jadam w lokalach podczas wędrówek uliczkami Lublina, bardzo lubię takie dania i nie mogę im się oprzeć. Owoce morza są moją słabością właściwie od zawsze. Przygotowując tego typu jedzenie we własnej kuchni zazwyczaj dodaję białe wytrawne wino, ale podczas moich odwiedzin w lokalach gastronomicznych spotkałam się z podaniem krewetek w cydrze lubelskim i zdecydowanie pokochałam ten smak.
Tagliatelle z krewetkami przygotowuje się bardzo szybko, proponuję więc nastawić najpierw wodę na gotowanie makaronu, a następnie za przygotowanie sosu z krewetkami. Nie mogło w moim daniu zabraknąć chilli, czosnku czy pomidorków koktajlowych, które oddały swój słodki sok do sosu. Rukolą ozdobiłam tagliatelle, ale oczywiście podkreśliła ona swoją obecnością walory smakowe makaronu z krewetkami.
Tagliatelle z krewetkami w sosie cydrowym – składniki:
- 250 g tagliatelle
- 125 g krewetek
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietanki 30%
- 80 ml cydru lubelskiego
- 1 papryczka chilli
- sól, czarny pieprz
- liście rukoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
Tagliatelle z krewetkami w sosie cydrowym – wykonanie:
- krewetki oczyść z jelitek i skorupek, opłucz
- na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek, zeszklij posiekany drobno czosnek, dodaj od razu pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę, możesz wcześniej usunąć z niej gniazda nasienne, jeśli nie chcesz mocno pikantnego posmaku
- dodaj krewetki i krótki obsmaż je z każdej strony, dodaj pomidorki (ja swoich nie kroiłam) wlej cydr
- jak płyn odparuje wlej śmietankę i krótką chwilę redukuj sos
- przypraw do smaku solą i pieprzem
- dodaj makaron tagliatelle, wymieszaj, wyłóż na talerze i posyp liśćmi rukoli
Smacznego!
Lidka
Biorę na wynos z dokładką !!!!