Proste w przygotowaniu wytrawne ciastka z ciasta francuskiego, cukinii i sera. Z dodatkiem pomidorków koktajlowych smakują niebiańsko!
Wytrawne ciastka z ciasta francuskiego i cukinii, to przekąska rewelacyjna na każdą okoliczność. Świetnie sprawdzi się również jako lunch do pracy, albo przekąska, o tym już sam zdecydujesz. Jeśli lubisz ciepłe, to zawsze można odgrzać ciasteczko w piekarniku albo mikrofali. Idealnym dodatkiem będą pomidorki koktajlowe.
Przekąska jest zrobiona z gotowych już składników, ale można ją również przygotować od podstaw.
Wytrawne ciastka z ciasta francuskiego i cukinii – pomysł na nie dostałam od mojej koleżanki. Wspólne pogaduszki w altance przy filiżance kawy i takim oto ciasteczku. Aż wstyd mi było jak sięgałam wciąż po następny kawałek 😀 Nie mam silnej woli, oj nie….Dlatego zaczęłam sama robić je w domu. Znikają po kilku godzinach…..Ser dodaj taki jaki lubisz lub masz w lodówce.
Wytrawne ciastka z ciasta francuskiego i cukinii – składniki:
- 1 gotowy płat ciasta francuskiego
- pesto z bazylii
- 1 nieduża cukinia
- ser np. gouda, bursztyn, mozzarella, gorgonzola
- sól
- 1 jajko
Wytrawne ciastka z ciasta francuskiego i cukinii – wykonanie:
- cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól, pozostaw na ok. 30 minut, by puściła sok, odciśnij cukinię z soku
- ciasto francuskie podziel na dwie części
- jedną część ciasta posmaruj cienko pesto bazylii
- oprósz serem, ja miałam gorgonozolę, ale dodaj taki jaki lubisz lub masz akurat w lodówce
- wyłóż odciśniętą cukinię i oprósz serem, ja oprószyłam mozzarellą
- przykryj całość drugą częścią ciasta, lekko dociśnij i posmaruj rozkłóconym jajkiem
- piecz w 220 stopniach do zarumienienia się ciasta
- pokrój ciasto na mniejsze kawałki
Smacznego!
Lidka
Ciekawy pomysł na wykorzystanie cukinii. Co roku mam ich sporo na działce i czasem brakuje mi już pomysłu na ich przyrządzenie. Przekąski z ciasta francuskiego są ciekawą propozycją. Wypróbuję je w mojej kuchni i podzielę się opinią. Mam nadzieję, że również moja rodzina będzie zadowolona 🙂
Czekam w takim razie na wiadomość jak posmakowało! Fajnie, że mogłam podsunąć pomysł 🙂
Cukinię uwielbiam w każdym wydaniu, a tu taka ciekawa propozycja na jej wykorzystanie