Mięso z kurczaka jest bardzo popularne w polskiej kuchni.
Jest wiele sposobów na wykorzystanie każdej porcji kurczaka i nie ma na to jednego przepisu, każdy pomysł można modyfikować w dowolny sposób. Przygotowując posiłki lubię je urozmaicać smakowo i wizualnie. Nie potrzeba wyszukanych składników, by jedzenie było smaczne, ponieważ wystarczy sięgnąć do lodówki, zamrażarki czy szafki kuchennej, a tam znajduje się klucz do smaku.
Kotlety z fileta drobiowego z lubczykiem to bardzo smakowite kąski mięsa drobiowego, które można podać z ulubioną surówką, z ulubionymi dodatkami. Mięso po usmażeniu jest soczyste w środku, a otula je chrupiąca panierka. Lubczyk oraz czosnek pięknie aromatyzują mięso, całość jest bardzo smakowita. Moje dzieciaki były zachwycone smakiem mięska i wiem, że mogę im takie od czas do czasu serwować.
Kotlety z fileta drobiowego z lubczykiem – składniki:
600 g fileta z kurczaka
500 ml maślanki
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka ziołowego pieprzu
pieprz czarny
3 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka mąki
3 łyżki żółtego sera
bułka tarta
1 łyżka posiekanego lubczyku
Kotlety z fileta drobiowego z lubczykiem – wykonanie:
- dodaj do maślanki sól, pieprz ziołowy, odrobinę czarnego, dodaj żółty ser, przeciśnij czosnek przez praskę oraz dodaj posiekany lubczyk
- filety pokrój w medaliony ok. 3 cm grubości, nie rozbijaj ich i przełóż do marynaty z maślanki, wstaw do lodówki nawet na całą noc
- na drugi dzień wymieszaj jajko z mąką i obtocz medaliony w cieście, na koniec w bułce tartej i smaż na złoty kolor z jednej i drugiej strony
Smacznego!
Lidka