Pyszny dodatek do obiadu mięsnego i świetny dodatek do dań z grilla.
Będąc w Szwecji, w sklepach widziałam ogromne ilości ziemniaków w wielu wydaniach. Skusiłam się skosztować tych gotowych dań i bardzo mi posmakowały. Próbowałam robić podobne w domu, wychodziły mi bardzo smaczne, ale zajęło mi odrobinę więcej czasu zanim zrobiłam je tak jak powinno się je robić.
Ziemniaki z grzybami z pewnością nie należą do fit przepisów na obiad, ale są nieprzyzwoicie smaczne i z pewnością będą świetną odmianą dla tradycyjnych tłuczonych ziemniaków. W moim domu pomysł na tego typu dodatek sprawdził się, dlatego też od czasu do czasu przygotowuję takie danie.
Do zrobienia akurat tych ziemniaków użyłam kurek, ale oczywiście można dodać inne grzyby leśne czy nawet pieczarki. Koniecznie posypcie ziemniaki żółtym serem, będzie pysznie!
Zapiekane ziemniaki z grzybami – składniki:
1 kg ziemniaków
1 duża cebula
6 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki masła
300 ml śmietanki 30%
200 ml mleka
1 łyżeczka soli
200 g grzybów
pieprz ok. 1/2 łyżeczki
150 g – 200 g tartego żółtego sera
Zapiekane ziemniaki z grzybami– wykonanie:
- ziemniaki obierz i pokrój w plastry ok. 3-4 mm
- na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją, dodaj posiekany czosnek
- dodaj grzyby i smaż dotąd aż zmniejszą swoją objętość
- dodaj ziemniaki i smaż całość delikatnie mieszając, ziemniaki nie powinny zarumienić się, ja swoje smażyłam ok. 6-7 minut
- w misce wymieszaj mleko, śmietankę, sól i pieprz
- do naczynia, w którym będziesz zapiekać wyłóż ziemniaki z grzybami i zalej mlekiem oraz śmietanką
- posyp obficie tartym żółtym serem i zapiekaj bez przykrycia ok. 45 minut w 200 stopniach
- ja zapiekałam dotąd aż ser nabrał kolorów złoto – brązowych
Smacznego!
Lidka