Ziemniaki królują na stołach wielu domostw, a ile domów to tyle przepisów na nie.
Złociste z chrupiącą skórką i do tego bardzo smaczne. Idealny dodatek do dań obiadowych. Zanim jednak przystąpisz do ich pieczenia zachęcam do pokonania żmudnej nieco drogi w ich przygotowaniu. Warto jednak moczyć w lodowatej wodzie, płukać a następnie krótką chwilę podgotować.
Moczenie i płukanie ziemniaków w zimnej wodzie uwalnia z nich skrobię, która zatrzymuje wilgoć wewnątrz ziemniaków. Dzięki temu można cieszyć podniebienie chrupką skórką i delikatnym kremowym środkiem. Gotowanie zaś zapobiega wysychaniu ziemniaków. Taka metoda przygotowania sprawdziła się w moim domu po wielu próbach uzyskania cudnej chrupkości.
Mieszankę przypraw możesz skomponować sam, świetnie będą pasować zioła chociażby natka pietruszki czy tymianek.
Pieczone ziemniaki – składniki:
1 kg ziemniaków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5-6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka czosnku granulowanego
Pieczone ziemniaki – wykonanie:
- ziemniaki pokrój w kostkę grubszą niż do zupy, ok. 2,5×2,5 cm
- zalej zimną wodą i pozostaw w niej na ok. 30 minut, po tym czasie wymieszaj, odlej mętną wodę i kilkukrotnie jeszcze wypłucz ziemniaki, odcedź
- w garnku zagotuj świeżą wodę ze szczyptą soli i włóż na ok. 3 minuty ziemniaki, odcedź
- przełóż ziemniaki do miski, skrop oliwą z oliwek lub olejem i wymieszaj
- zrób mieszankę z sypkich przypraw oraz mąki ziemniaczanej i dosyp do ziemniaków
- wymieszaj dokładnie, by przyprawy i mąka obtoczyły każdy kawałek
- piecz ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut – do zarumienienia się
Smacznego!
Lidka