Skrzydełka drobiowe na grilla i do piekarnika

Autor Pieprzyć z Fantazją

Idealne na grilla i do piekarnika skrzydełka drobiowe w pysznej marynacie!

Smak grillowanych potraw jest nie do zastąpienia, soczyste, zwęglone gdzie nie gdzie kawałki mięsa przypadły przez ostatnie lata nam do smaku. Jest mnóstwo przepisów na marynaty do mięs grillowanych i ja wychodzę do Was z propozycją na następną do wypróbowania.
Przygotowując skrzydełka zawsze odcinam lotki, ponieważ nikt ich nie jada, a surowe mogą wylądować w rosole. Mrożę lotki i wyjmuję je, gdy mam ochotę ugotować rosół.
Przed włożeniem mięsa do marynaty skosztuj jej smak, może chcesz dodać więcej jakiegoś składnika? Każdy ma swój smak i zalecam się nim kierować w kuchni.
Skrzydełka po upieczeniu oprószyłam sezamem i szczypiorkiem, było kolorowo i smacznie. Mam nadzieję, że posmakuje Ci moja propozycja na właśnie takie przygotowanie skrzydełek. Daj znać w komentarzu!

Skrzydełka drobiowe na grilla i do piekarnika – składniki:

8-10 sztuk skrzydełek z kurczaka
150 ml sosu słodkiego chilli
50 ml sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
2 ząbki czosnku lub płaska łyżeczka granulowanego
1 łyżeczka musztardy dijon
płaska łyżeczka imbiru granulowanego lub kawałek świeżego
sok z limonki
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Skrzydełka drobiowe na grilla i do piekarnika – wykonanie:

Skrzydełka umyj i odetnij lotki, osusz ręcznikiem papierowym. Przygotuj sos z wymienionych wyżej składników: wymieszaj sos chilli z sosem sojowym, miodem, musztardą, sokiem z limonki, solą, pieprzem. Dodaj starty kawałek imbiru lub granulowany, przeciśnij przez praskę czosnek lub zastąp go granulowanym. Skrzydełka namocz w marynacie, obtocz z każdej strony i wstaw do lodówki na przynajmniej godzinę, by mięso przeszło smakiem przypraw. Po tym czasie piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50 minut.

Smacznego!
Lidka

5 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x