Tak przygotowany filet z kurczaka wręcz rozpływa się w ustach! Zapraszam po pyszny przepis w stylu azjatyckim.
Wystarczą proste składniki by przygotować pyszny obiad. Kurczaka w delikatnym sosie z dodatkiem groszku możesz podać z ryżem lub azjatyckim makaronem nudle, w jednym i drugim wydaniu będzie smakować wyśmienicie. Podany z surówką z białej kapusty jak właśnie ta >> surówka jak w barze wietnamskim Twoje kubki smakowe przeniosą się do restauracji azjatyckiej. Prosto smacznie i niedrogo. Zapraszam!
Filet z kurczaka z zielonym groszkiem -składniki:
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżka białego wytrawnego wina
1 żółtko
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej
Na sos:
1-2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżeczki octu balsamicznego
150 ml wody
1/3 szklanki zielonego groszku
Filet z kurczaka z zielonym groszkiem – wykonanie:
Przygotuj marynatę z wina, żółtka, pieprzu i soli. Mięso pokrój w paski ok. 1cm x 2 cm, wymieszaj z marynatą i odstaw na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie oprósz kawałki mięsa z każdej strony mąką ziemniaczaną, pozbądź się nadmiaru mąki. Usmaż kawałki piersi kurczaka w głębszym oleju do lekkiego zarumienienia się – chodzi o to, by nie wysuszyć mięsa, ponieważ później będzie gotować się w sosie.
Na patelni rozgrzej olej i dodaj ketchup, ocet, sól, cukier i wlej wodę. Wymieszaj wszystko niech sól i cukier rozpuszczą się. Dodaj kawałki kurczaka i gotuj wszystko razem jeszcze ok. 2 -3 minuty. Wsyp zielony groszek, wymieszaj i od razu podawaj np. z ryżem lub makaronem nudle.
Źródło przepisu: Wayne Shen