Zupa krem z brokuła

Autor Pieprzyć z Fantazją

Zupy krem są bardzo popularne w polskiej kuchni, a z upływem lat coraz bardziej.

Tak wiem, nie każdy lubi brokuły czy kalafior, ale zawsze warto skosztować łyżeczkę, bo może akurat tak podane posmakują?
Zupy krem z biegiem lat stały się popularne w polskiej kuchni. Można je przygotować z każdego warzywa i będą znakomitym pierwszym daniem. Dynia, ziemniaki, pomidory, ogórki, cukinia, marchew- tak z tych warzyw przygotujesz pyszną zupę, która rozgrzeje w zimne dni a w upały cudownie ochłodzi przegrzane ciało gdy jest podana w formie chłodnika. Jesienią wracam do przepisów na zupy krem. Można je przygotować wedle własnego smaku i z ulubionymi warzywnymi dodatkami. Przygotowywanie potraw nie polega na gotowanie według jednego znanego przepisu, ponieważ mamy wielkie pole do popisu a do przygotowania jedzenia wystarczy pomysł.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Zupa krem z brokuła – składniki:

1 główka brokuła
15 cm pora (może być część biała i zielona)
2 łyżki masła
1 marchew
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól, pieprz czarny, chilli w płatkach
ok. 70 ml śmietanki 30%

Zupa krem z brokuła – wykonanie:

Pora pokrój w plastry i zeszklij na maśle. W ½ l wody ugotuj pokrojoną w plastry marchewkę, pod koniec gotowania dodaj brokuła podzielonego na różyczki. Gotuj do miękkości. Do zawartości garnka dodaj pora razem z pozostałym na patelni masłem. Zmiksuj za pomocą blendera. Na koniec dodaj śmietanę i przypraw do smaku octem jabłkowym, solą, pieprzem i chilli. Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x