Smaczne i soczyste kotlety mielone ze szczupaka w towarzystwie pysznego sosu śmietankowego.
Mielone kotlety z ryby są pysznym pomysłem na obiad. Z dodatkiem sosu na bazie śmietanki z kaparami i anchois smakują jak wykwintne danie. Istnieje opinia, że mięso ze szczupaka jest suche, ale są sposoby by cieszyć się smakowitym i soczystym kotletem z tej ryby. Zazwyczaj mięso ze szczupaka smażyliśmy w kawałkach lecz tym razem podałam je jak tradycyjne mielone kotlety z wieprzowiny lub wołowiny, ale z dodatkiem tłustej śmietanki. Efekt przerósł oczekiwania i z pewnością pozostanę przy tej metodzie smażenia kotletów rybnych. Przypraw mięso do własnego smaku. Podaj z dodatkami, które lubisz i podaj z sosem z przepisu, ponieważ to jest pyszny duet! Mięso dorsza będzie również odpowiednie do zrobienia takich kotletów. Pisz śmiało w komentarzu, jeśli masz pytania.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Kotlety mielone ze szczupaka – składniki:
500 g filetów ze szczupaka
50 ml bułki tartej
50 ml śmietanki 36%
50 ml mleka
1 jajko
1 cebula
2 łyżki masła – do smażenia cebuli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia
Sos:
200 ml tłustej śmietanki
50 g masła
2 filety anchois
1 łyżeczka kaparów
do smaku: sok z cytryny, sól i czarny pieprz
szczypiorek
Kotlety mielone ze szczupaka – wykonanie:
Filety zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnij w malakserze. W misce wymieszaj bułkę tartą ze śmietanką i mlekiem następnie pozostaw na chwilę, by bułka tarta wchłonęła płyny. Na patelni na rozgrzanym maśle zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodaj do bułki tartej. Do miski włóż również mięso i wbij jajko. Dodaj 1 płaską łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu. Wyciśnij sok z cytryny i wsyp posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj wszystko na gładką masę i zrób kotlety podobnie jak robisz kotlety mielone z mięsa wieprzowego lub wołowego tylko bardziej płaskie. Obtocz w bułce tartej i smaż na średnim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
Przygotuj sos. W rondelku podgrzej masło i wlej śmietankę. Zagotuj. Dodaj posiekane kapary i pokrojone drobno fileciki anchois. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przed podaniem oprósz szczypiorkiem.
Smacznego!
Lidka