Kluski leniwe z bryndzą

Autor Pieprzyć z Fantazją

Puchate kluski leniwe z dodatkiem bryndzy.

Kluski leniwe są popularne w kuchni polskiej. Zazwyczaj robi się je z dodatkiem sera krowiego, ale czy robił już ktoś z bryndzą? Bryndza to ser owczy, który wytwarzany jest na Podhalu. Konsystencją przypomina pastę i ma dość intensywny i słony smak.
Jak już wspominałam kiedyś kocham polskie góry i tęsknię cały rok dopóki nie pojadę i nie nacieszę się górskimi wycieczkami oraz regionalnymi potrawami. Nie jest jednak możliwe, by wracając zrobić zapas smakołyków na cały rok lub do następnego wyjazdu. Wielką radością było dla mnie, że restauracja Schronisko Bukowina otworzyła własny sklep internetowy.

Na ich stronie można kupić wszystkie podhalańskie specjały sygnowane marką Schroniska Bukowina. Własnej produkcji wędliny, tłuszcze, oscypki, mąki to wszystko a nawet więcej można znaleźć właśnie tam.Ja już kilkakrotnie zamawiałam i zawsze świeże produkty były zapakowane hermetycznie a szklane zabezpieczone przed uszkodzeniem z zewnątrz.

Tym razem w mojej paczce znalazły się smalec ze skwarkami, bryndza, duży oscypek, mąki i wiele innych pysznych produktów. Zapraszam Was na przepis na kluski leniwe z bryndzą!

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Kluski leniwe z bryndzą – składniki:

500 g ugotowanych ziemniaków
100 g bryndzy
5-6 łyżek mąki pszennej (https://schroniskobukowina.pl/maka-pszenna)
sól
Do okrasy:
topiona słoninka
śmietana
masło

Kluski leniwe z bryndzą – wykonanie:

Ziemniaki i bryndzę przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj mąkę. By mieć pewność, że ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję przełóż ziemniaki i bryndzę do miski, następnie przekrój na cztery części i wyjmij jedną (nie wyrzucaj). W miejsce czwartej części wsyp przesianą mąkę i dodaj z powrotem wyjętą ćwiartkę ciasta. Oprósz solą i zagnieć gładkie ciasto. Oprósz mąką stolnicę i zrób wałek grubości ok. 3-4 cm. Nożem odkrój pod skosem kluseczki grubości ok. 2- cm. Włóż kluski do gotującej się wody i w momencie kiedy wypłyną na powierzchnię wyjmij łyżką cedzakową na tackę. Podawaj od razu z dodatkiem masła, skwareczków lub śmietany.

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x