Bardzo smaczny pomysł na bezmięsny obiad.
Ten sos do makaronu przygotujesz w czasie gotowania makaronu, jeśli nie przepadasz za mięsem, to tak przygotowany obiad z pewnością Ci posmakuje. To jakiego makaronu użyjesz nie ma znaczenia, ale podpowiem, że typu świderki będzie idealny, ponieważ sos otuli go pięknie. Proponuję papryczkę chilli dodać wedle uznania, ja osobiście nie przepadam za ostrym smakiem i wolę dodać połowę tego przysmaku niż potem popijać każdy kęs wodą 😉 Śmietanka 30% sprawdzi się w tym sosie i śmiało możesz takiej właśnie użyć.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/ Tik Tok https://www.tiktok.com/@pieprzyc_z_fantazja
Makaron z sosem pomidorowym i szpinakiem – składniki:
400 g makaronu
1 puszka 400 g krojonych pomidorów
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki oleju
300 ml tłustej śmietanki
3-4 garści świeżego szpinaku (ok. 100g)
1 puszka krojonych pomidorów
ok. 80 ml tartego parmezanu
2 ząbki czosnku
mała papryczka chilli
sol, pieprz
Makaron z sosem pomidorowym i szpinakiem – wykonanie:
Na patelni podgrzej olej, dodaj posiekany czosnek i pokrojoną papryczkę chilli. Wszystko mieszaj, a gdy czosnek zacznie się szklić wlej puszkę pomidorów krojonych i dodaj koncentrat pomidorowy.
Wsyp szpinak i mieszaj aż zmniejszy swoją objętość. Wlej śmietankę i gotuj jeszcze chwilę. Wsyp parmezan i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do sosu ugotowany makaron, wymieszaj i podawaj gorące.
Smacznego!
Lidka