Bakłażan pieczony w sosie koperkowo – cytrynowym (jak ryba)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Doskonały pomysł na bezmięsny obiad – a do tego bardzo smaczny!

Bakłażan zdobywa pomalutku serca i coraz częściej po niego sięgamy. Jest to świetna alternatywa dla dania mięsnego, jeśli ktoś go nie jada. Bakłażana można przyrządzić na wiele sposobów i możesz je znaleźć u mnie na blogu np. bakłażan z grzybami lub bakłażan w sosie pomidorowym. Są to pyszne pomysły z jego dodatkiem. Teraz podsuwam pomysł jak zrobić bakłażana smakiem przypominającego rybę w sosie koperkowo – cytrynowym. Zapraszam Cię serdecznie do wypróbowania! Jest to bardzo prosty przepis i z pewnością każdy sobie z nim poradzi bez problemu.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/ Tik Tok https://www.tiktok.com/@pieprzyc_z_fantazja
Kanał YouTube Pięprzyć z Fantazją https://www.youtube.com/@pieprzyczfantazja/featured

Składniki:

200 ml śmietanki 30% lub 36% (do sosów)
sól, pieprz cytrynowy
sok z cytryny do smaku
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
2-3 łyżki siekanego koperku
1/2 łyżeczki kurkumy
Dodatkowo:
oliwa z oliwek lub olej roślinny
sól

Wykonanie:

Bakłażana pokrój w plastry grubości ok. 1 cm. Nie obieraj ze skóry. Za pomocą pędzelka posmaruj bakłażana oliwą lub olejem, oprósz solą i odstaw na ok. 30 minut. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i w tym czasie przygotuj sos. W rondelku wymieszaj śmietankę i pozostałe składniki. Dodając mąkę rozprowadź ją równomiernie pozbywając się grudek.
Zagotuj delikatnie wszystko i na koniec dodaj koper lub wymieszaj wszystko łącznie z koprem i tak przygotowanym sosem bez wcześniejszego gotowania zalej plastry bakłażana. Piecz w naczyniu z wyższymi brzegami ok. 30 – 40 minut – do momentu aż sos zacznie się delikatnie rumienić.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x