Pieczona kapusta

Autor Pieprzyć z Fantazją

Królowa warzyw – kapusta.

Kapusta to z pewnością najbardziej popularne warzywo w kuchni polskiej obok ziemniaka czy buraka. Występuje jej wiele odmian oraz co ważne pomysłów na przygotowanie w kuchni. Najbardziej chyba znanym jest bigos, surówki, zupy. Kapusta jest bardzo zdrowym warzywem: zapalenie oskrzeli, katar, problemy z żołądkiem i inne. A znacie metodę na wykorzystanie liści kapusty na bolące części ciała? Więcej o kapuście możesz przeczytać w mojej książce „Kuchnia pełna warzyw” jak i znaleźć mnóstwo pomysłów na jej zrobienie.
Dzisiaj podsuwam Ci pomysł na kapustę pieczoną, którą możesz zaserwować jako dodatek do dania głównego lub podać jako danie główne np. z sosem. Każdy pomysł jest smaczny i Tobie pozostawiam decyzję. Możesz kapustę podgotować przed pieczeniem, jeśli jest bardzo twarda, ale to nie jest konieczne. Ja tego nie robiłam i zachowałam cały smak w jednym kawałku. Jeśli interesuje Cię jak to robiłam zapraszam do obejrzenia filmiku na YouTubie

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/ Tik Tok https://www.tiktok.com/@pieprzyc_z_fantazja
Kanał YouTube Pięprzyć z Fantazją https://www.youtube.com/@pieprzyczfantazja/featured

Składniki:

biała kapusta
80 ml oleju roślinnego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki płatków chilli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Wykonanie:

Z kapusty odetnij plastry razem z głąbem grubość ok. 3-4 cm.

W kubeczku wymieszaj olej razem z solą, pieprzem i chilli. Za pomocą pędzelka posmaruj każdy kawałek kapusty i odstaw na ok 1 godzinę. Po tym czasie wyłóż na blachę do pieczenia i piecz ok. 1 godziny w piekarniku nagrzany, do 200 stopni. Będzie smacznie, gdy brzegi kapusty odrobinę się przypalą. Każda kapusta jest inna, więc sprawdź czy jedna godzina będzie wystarczająca. Młoda kapusta będzie piekła się krócej.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x