Tarta z pomidorami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Tarta z pomidorami to kruche ciasto z farszem z ricotty, ziół i pomidorów. Idealna propozycja na święta wielkanocne.

Z pewnością taka tarta pięknie się będzie prezentować na świątecznym stole. Ozdobiona świeżymi liśćmi bazylii aromatem i wyglądem przyciągnie każdego. Ciasta nie musisz podpiekać i nie ma takiej potrzeby, ponieważ z farszem upiecze się pięknie. Przepis podałam na małą formę do tarty, a ja miałam prostokątną o wymiarach po spodzie 9,5 cmx33,5 cm i uważam, że takiej wielkości była dla mnie wystarczająca. Jeśli chcesz upiec w tradycyjnej wielkości formie na tartę, to podwój ilości składników. Tarta jest bardzo smaczna i jest idealna na przekąskę.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB oraz profil na Instagramie  Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją

Tarta z pomidorami – składniki:

✅150 g maki pszennej
✅70 g masła
✅2 żółtka
✅szczypta soli, cukru
Farsz:
✅250 g ricotty
✅1 jajko
✅100 ml śmietanki 36%
✅sól, suszona bazylia
✅1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
✅2-3 łyżki tartej mozzarelli
✅kilka kulek mozzarelli z zalewy
✅duży pomidor
✅świeża bazylia
*przepis autorski

Tarta z pomidorami – wykonanie:

Zagnieć ciasto z podanych składników, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
Przygotuj w tym czasie farsz. Za pomocą miksera zmiksuj ricottę, jajko i śmietankę na puszystą masę. Dodaj szczyptę soli, mąkę, tartą mozzarellę i łyżeczkę suszonej bazylii.
Blaszkę do pieczenia tarty posmaruj olejem, rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,4 cm i ułóż w blaszce. Nakłuj widelcem i wylej przygotowaną masę z ricotty. Pomidory pokrój w dość grube plastry min. 0,5 cm i ułóż na farszu. Pomiędzy pomidorami wbij kulki mozzarelli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut. Sprawdź czy wierzch oraz brzegi tarty zarumieniły się, jeśli jest potrzeba piecz jeszcze chwilkę,
Przed podaniem niech chwilę tarta odpocznie. Smakuje wyśmienicie ze świeżymi liśćmi bazylii.

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x