Sernik z czereśniami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Ciasta owocowe w sezonie na owoce są obowiązkową pozycją w moim domowym słodkim menu.

Upiekłam (znów) sernik. Na moim blogu znajdziesz przepisów na tę słodkość mnóstwo. Jednak tym razem pokusiłam się upiec go z czereśniami. Miałam piękne czereśnie i chciałam je wykorzystać w najsmaczniejszy sposób. Z racji, że wszyscy serniki kochamy a w lodówce sera nie brakuje to upiekłam kremowy z aromatem wanilii sernik z czereśniami.
Dzięki mące ziemniaczanej, w której obtoczyłam owoce, nie opadły one na spód ciasta. Ser, którego możecie użyć to trzykrotnie zmielony lub tłusty ser z wiaderka – wybierajcie taki z największą zawartością tłuszczu. Proszek budyniowy można zastąpić z powodzeniem mąką ziemniaczaną. Ilość cukru można modyfikować, ponieważ każdy z nas jednak lubi mniej lub bardziej słodkie. Użyłam tu herbatników kakaowych, ponieważ takie lubię i jak dla mnie są idealne na spód do serników.

Zapraszam Cię również na FB oraz profil na Instagramie  Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją

Sernik z czereśniami – składniki:

✅1 kg sera trzykrotnie mielonego
✅250 g masła 82%
✅200 ml śmietanki 36%
✅6 jajek
✅1 łyżka cukru wanilinowego, proszku wanilinowego lub ekstraktu z wanilii
✅1 budyń 40g np. śmietankowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
✅200 ml (niepełna szklanka cukru pudru)

Na spód:
✅300 g herbatników
✅120 g masła 82%

Na wierzch:
✅0,5 l czereśni
✅mąka ziemniaczana

Dodatkowo:
✅cukier puder opcjonalnie

Sernik z czereśniami -wykonanie:

👉Na początku pokrusz drobno herbatniki lub zblenduj i połącz z roztopionym masłem. Wyłóż dno formy do pieczenia tak przygotowaną mieszanką. Blaszkę wcześniej wyłóż papierem do pieczenia na spodzie i po brzegach następnie włóż blaszkę do lodówki. Moja foremka miała wymiary 24×24 cm.

👉Wydryluj czereśnie i podziel je na dwie połówki.

👉Miękkie masło wymieszaj na gładką masę z cukrem pudrem. Oddziel białka od żółtek i kolejno po jednym żółtku dodawaj do masła. Gdy już wyrobisz wszystkie składniki a masa będzie puszysta i gładka dodaj ser, śmietankę, aromat waniliowy oraz proszek budyniowy. Wszystko wymieszaj do dokładnego połączenia się składników. W drugiej misce ubij na sztywną pianę z odrobiną soli białka. Za pomocą łyżki wymieszaj delikatnie pianę z masą serową. Teraz już możesz wylać ser na ciastka. Wyrównaj wierzch. Czereśnie oprósz mąką ziemniaczaną i wyłóż na ser brzuszkami do spodu. Trzykrotnie opuściłam swoją blaszkę z wysokości ok. 10 cm na blat, by pozbyć się nadmiaru powietrza.

👉W nagrzanym piekarniku do 180 stopni piecz ciasto 30 minut a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz jeszcze godzinę. Po wyłączeniu piekarnika pozostaw sernik jeszcze przy zamkniętych drzwiczkach ok. 30 minut. Potem drzwiczki uchyl i pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Smacznego!
Lidka


0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x