Tarta z truskawkami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Tartę z truskawkami można upiec nie tylko w sezonie na truskawki.

Można ją upiec z owoców świeżych zerwanych prosto z krzaka, ale również i mrożonych. Jednak w sezonie na owoce każde ciasto owocowe smakuje najbardziej.
Tarta z truskawkami jest niewymagająca, prosta do przygotowania a do tego bardzo smaczna. Podana z dodatkiem świeżych owoców, bitą śmietaną czy sosem waniliowym okaże się deserem wyśmienitym. Jeśli nie masz pomysłu na coś słodkiego to wypróbuj ten przepis.
Z jajek pozostaną Ci białka, więc je zamroź lub ubij bezę na tartę, będzie pysznie. Tu obejrzysz film jak upiekłam tę tartę.

Zapraszam Cię również na FB oraz profil na Instagramie  Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją

Składniki na ciasto:

🍓150 g masła
🍓150 g cukru
🍓4 żółtka
🍓300 g mąki pszennej
🍓2 łyżki kaszy manny
🍓tłuszcz do posmarowania formy

Składniki na żelkę truskawkową:

🍓500 g truskawek
🍓1 łyżka skrobi kukurydzianej
🍓1/2 szklanki cukru

🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓

Tarta truskawkowa – wykonanie:

🍓Wszystkie składniki na ciasto na tartę zagnieć. Jeśli kruszy się to dodaj odrobinę zimnej wody. Zawiń w folię spożywczą i łóż do lodówki na czas przygotowania żelki.

🍓Umyte truskawki smaż w garnku z odrobiną wody. Ja swoje truskawki zachowałam w całości i nie rozgniatałam. Powoli truskawki niech się smażą i w tym czasie możesz dodać cukier. Wymieszaj niech cukier się rozpuści i wyłącz ogień pod garnkiem. Zabierz odrobinę soku do garnuszka i wymieszaj z nim mąkę kukurydzianą, z pewnością potrzebna Ci będzie rózga kuchenna. Włącz jeszcze raz ogień pod garnkiem z truskawkami i dodaj mieszankę soku i mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw

. 🍓Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie nierówne części np. 2/3 i 1/3. Większą rozwałkuj i wyłóż do formy, którą uprzednio natłuściłeś. Wyklej ładnie boki a spód nakłuj widelcem. Oprósz kaszą manną ciasto do tarty i wylej żelkę truskawkową. Drugą mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na żelkę.
Piecz tartę w 180 stopniach przez ok. 50 minut. Gdy wierzch rumieni się zbyt szybko to przykryj go folią aluminiową.
Drugi sposób na pieczenie: podpiecz spód w 180 stopniach przez ok. 10-12 minut, oprósz następnie kaszą manną, wylej żelkę i zetrzyj ciasto. Piecz do zarumienia się ciasta max do 50 minut.

🍓Ostudzoną tartę oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!
Lidka


Zapoznaj się z moją książką! Możesz ją znaleźć w każdej księgarni oraz na Poczcie Polskiej.

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x