Młoda kapusta jest bardzo popularną i lubianą nowalijką.
W przydomowych ogródkach można jej spodziewać się w lipcu, ale na zieleniakach już można kupić pod koniec kwietnia. Wyjątkowy smak młodej kapusty skłania do testowania coraz to nowych pomysłów. Bardzo popularnym smakołykiem jest tradycyjna kapusta z koprem czy kiełbasą. Surówki nie mają sobie równych smakiem wśród innych surówek. Korzyści płynące z dobroczynnego działania kapusty są doceniane do teraz. W tej sytuacji nie pozostaje nic innego jak zaprosić ją do kuchni na stałe.
Dzisiaj zapraszam na przepis na proste placki z kapusty młodej. Jest to smaczna przekąska jak i można potraktować je jako danie główne. W przepisie jest napisane, żeby kapustę obgotować, ale jeśli jest młoda, krucha i lekka zetrzyj ją na tarce, oprósz solą i odciśnij nadmiar soków. Proponuję placki serwować z sosem jogurtowym, posmakuje Ci!
Zapraszam Cię również na FB oraz profil na Instagramie Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją
Jak zrobiłam placki zobaczysz na tym filmie 🎞️
Placki z kapusty – składniki:
🥬kapusta ok. 800 g
🥬3 jajka
🥬80-90 g mąki pszennej
🥬przyprawy: sól, czarny pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek
🥬cebula
🥬olej roślinny
Sos jogurtowy:
🥬1 szklanka jogurtu greckiego
🥬garść siekanego kopru
🥬1 łyżeczka granulowanego czosnku
🥬sól do smaku
Placki z kapusty – wykonanie:
Wymieszaj składniki na sos i odstaw na czas robienia placków by „przegryzł się”.
Kapustę obierz z wierzchnich liści i pokrój w niedużą kostkę. W garnku zagotuj wodę i gotuj kapustę ok. 3-5 minut w zależności od jej twardości. Po obgotowaniu ma być w miarę miękka. Odcedź i pozostaw do ostudzenia. Wbij następnie jajka, dodaj mąkę oraz przyprawy. Cebulę pokrój w kostkę, zarumień na odrobinie oleju i dodaj do kapusty. Wymieszaj dokładnie wszystko i łyżką nakładaj porcje na rozgrzany olej. Smaż placki z dwóch stron.
Smacznego!
Lidka